Otvorena izložba “Leskovac-Sofija, preko Vekovnika”

   U Leskovcu je u petak 28. oktobra otvorena izložba „Leskovac – Sofija preko Vekovnika“, posvećena objavljivanju osmog albuma serijala „Vekovnici“ – „Kainov Soj“ na kome je leskovački scenarista Marko Stojanović sarađivao sa 13 najboljih bugarskih crtača. U pitanju je jedinstven primer međunarodne saradnje u oblasti stripa.

   Ovu izložbu su zajednički otvorili gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji Edvin Sugarev, koji iskazali svoje zadovoljstvo ovim projektom.

   „Umetnost spaja ljude i produbljuje odnose među narodima. To pokazuje i primer Leskovca i Sofije, koji su još pre dve godine postali pobratimski gradovi u oblasti stripa. Jedan od plodova te saradnje je i ovaj strip album” rekao je Cvetanović.

374

   Generalni konzul Bugarske Edvin Sugarev je u svom obraćanju posetiocima u prepunom holu Leskovačkog kultrurnog centra rekao da mu je  čast i zadovoljstvo što je na otvaranju ovog događaja koji je plod saradnje srpskih i bugarskih umetnika i dodao:

   „Naša dva naroda su bliska po duhu, temperamentu i poreklu i ta bliskost se ogleda i u ovoj izložbi i na stranicama albuma. Kada pričamo o stripu, to je uvek asocijacija na naše detinjstvo i likove koje smo tada voleli. Na prvi pogled bi se reklo da je strip jednostavna umetnost, ali to nije tako. Strip je jedinstvo umetnosti lika i dijaloga i ostavlja utisak koji se dugo pamti. Svojom kratkoćom i dinamikom sjajno se uklopio u današnje vreme. Očekivalo se da će izgubiti na svojoj aktuelnosti razvojem digitalne tehnologije, međutim strip opstaje uprkos svemu“.

   Ovom prilikom je scenaristi Marku Stojanoviću od strane bugarskih crtača uručena i specijalna nagrada za doprinos razvoju i popularizaciji bugarskog stripa koju je pre par godina ustanovila Strip sekcija pri Udruženju umetnika Bugarske.

375

   Pre same izložbe, održana je i promocija ovog izdanja na kojoj je Stojanović objasnio kako je izgledao rad na ovom albumu i kako je došlo do toga da kompletan album crtaju bugarski autori.

   „Zahvaljujući Balkanskoj smotri mladih strip autora otkrio sam da postoji sjajna ekipa autora u Bugarskoj za čiji rad uopšte nisam znao. Čak ni ogromna većina strip autora u Srbiji nije znala šta se radi u Bugarskoj. Kada smo se upoznali, lako je bilo sporazumeti se na tom našem „stripovskom“ jeziku. 2012. sam bio na otvaranju Prve nacionalne izložbe bugarskog stripa u Sofiji i tada mi se javila ideja da uradim jedan album „Vekovnika“ koji bi crtali samo bugarski autori” – izjavo je Stojanović.

376

   Petar Stanimirov, jedan od doajena bugarskog stripa i „karika“ između scenariste i crtača na ovom albumu podsetio se početaka saradnje sa Stojanovićem:

   „Ja sam se 80-ih godina prošlog veka intenzivno bavio stripom, a onda je usledila pauza od skoro 25 godina. Kada se pre 5-6 godina ponovo okupila ekipa strip autora koji su nekada radili na čuvenom časopisu „Duga“, nismo imali najjasniju predstavu u kom smeru krenuti. Onda smo došli na Balkansku smotru mladih strip autora u Leskovac, na poziv Marka Stojanovića i oduševili se entuzijazmom i energijom koja ovde zrači. N amalom tavanu LKC-a, u školi stripa družili smo se nekoliko dana sa najvećim imenima srpskog stripa, ali i autorima iz bivše SFRJ, koji već imaju značajan renome u svetu. Bilo mi je neverovatno da svi dišu kao jedan, da je atmosfera tako pozitivna i inspirativna. Nakon toga smo znali šta nam je činiti, a od tada nismo propustili ni jednu Balkansku smotru“.

   Aleksandar Vačkov, još jedan od autora koji su učestvovali u ovom projektu takođe je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Stojanovićem i naveo da je neverovatno kako je Marko uspeo da uklopi priču i scenario podesi tolikom broju autora sa različitim stilovima crtanja.

   I scenarista i autori se nadaju da će ovo izdanje biti objavljeno i na bugarskom jeziku, a pomoć u tom smislu im je obećao i generalni konzul Sugarev.

   Ovom događaju su prisustovavali bugarski crtači Petar Stanimirov, Rumen Čaušev, Evgeni Jordanov, Aleksandar Vačkov, Ivan Berov i Todor Hristov, a promociji je ispred izdavačke kuće „Darkwood“ prisustvovao i Zlatibor Stanković.

M. Milanov

Foto: Ivan Fiki Stojanović

Napisao/la

Роден е през 1978 година в Димитровград, Желюша, където пракарва детството си и свършва основно и средно училище. От 1997 година живее в Ниш, където свършва Английска филология във Философския факултет. Работи като преподавател по английски език. Стихотворения и разкази побликува в няколко литературни списания, стихосбирки и сборници на разкази. Голям е почитател на комикса, а статии за комикси пише в списанията Стрипотека, Градина, Strip-Pressing, Pressing, Pressek, както и в няколко специализирани интернет портала. Участва в организирането на фестивала на комикса Нифест, и един е от организаторите на фестивала Стрипорама, който се провежда в рамките на Nisville jazz фестивала. Получава награда за най-добър сценарий на Международния салон за комикси в Белград през 2015 година за комикса „Писмо”. Занимава се със журналистика като хоби от 2002 година, най-напред като водещ в Студио 2 на Радио Ниш, а след това работи като журналист и заместник на главен редактор в студентското списание Pressek. От 2009 година започва с редактиране на своя блог „Парадоксия”, и любовта си към журналистиката пренасочва към интернет пространството. Опитът на журналист и блогер ползва за основаване на блогът и групата във Фейсбук „Виртуален музей Цариброд” през 2012 година. Вече няколко години тази група събира всичките тези, коити Цариброд носят в сърцето си, без оглед на това дали живеят там или не; всичките, които се интересуват за историята и ултурата на града, за забележителностите му и известните личности, за неговото минало, настояще и бъдеще. Благодарение на „Виртуалния музей Цариброд” роди се идеята за раздвижването и изработка на дигитален архив „Царибродски периодичен печат”.

Bez komentara

Ostavi komentar