Majkl Davenport: „Niš je oduvek bio važan еvropski grad“

   Niš je oduvek bio važan еvropski grad, jer su mnoge Nišlije uticale na raѕvoj еvropske istorije i kulture, počev od cara Konstantina, do Nemanje Radulovića, istakao je u svom govoru Majkl Davenport, ambasador Evropske unije u Srbiji, prilikom uručenja donacije Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu. U pitanju je donacija od 50 knjiga od strane Evropske unije sa različitom tematikom poput prava, ekonomije, međunarodnih odnosa i politike. Ovaj poklon, skromno će obogatiti bogati fond biblioteke, koji broji 96.000 naslova i preko 2.000 magistarskih radova, studenata ovog univerziteta.

41

   Osim Majkla Davenporta, ambasadora EU u Srbiji, skupu u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

42

   Zoran Živković, upravnik univerzitetske biblioteke se zahvalio gostu na donaciji i naglasio je da je cilj rukovodstva biblioteke da akademskoj zajednici, ali i svim građanima Niša u ovom delu Srbije pruži prave informacije o EU, posebno najmlađima, kao i informacije o tome kako mogu da odlaze na stručna putovanja ili studiraju u zemljama Evropske unije.

Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

About Živorad Žiža Kostić 240 Articles
Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*