Uručene godišnje nagrade UNS-a – novinar Slobodan Krstić dobitnik specijalne diplome za publicistiku

   Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je juče, na svoj 135. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima u ovoj godini. Među nagrađenima je dugogodišnji novinar, publicista i pozorišni kritičar Slobodan Krstić.

   Rođen je Dimitrovgradu 1947. godine. Novinarstvom je počeo da se bavi nakon diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1970. godine. Autor je 22 knjige, među kojima su i naslovi “Svetlosti dimitrovgradske pozorinice” (istorijat teatra “Hristo Botev” u Dimitrovgradu) i “Caribrodski hram košarke” (monografija o istorijatu dimitrovgradskog košarkaškog kluba). Svoje pozorišne recenzije objavljivao je u “Narodnim”, “Bratstvu”, časopisu “Gradina” i Pozorišnim novinama “Ludus”.

   Novinaru i publicisti iz Niša Slobodanu Krstiću uručena je specijalna nagrada UNS-a za publicistiku „Žika M. Jovanović“. Prilikom dodele ove prestižne nagrade, žiri je obrazložio da je naročito dragocen doprinos novinarstvu Krstić dao u svojoj knjizi “Novine i novinari” u kojoj su na 350 strana arhivirani podaci, fotografije i priče o novinarima „Narodnih“ počevši od 1944. pa sve do 1994. godine. Knjiga je strpljivo čekala na objavu čak 22 godine, a sve zbog tadašnjih gradskih moćnika, koje Krstić pominje imenom. Čvrsto verujući u sebe, u ono što radi i žrtvujući se, nakon ove nagrade pokazalo se da ništa nije bilo uzalud.

   Prilikom uručenja Krstić se zahvalio UNS-u na nagradi i pomoći da zajedno sa Filozofskim fakultetom iz Niša i Istorijskim arhivom, posle dvadeset dve godine knjiga ugleda svetlost dana.

D  A. Videnov

Foto: Miloš Miškov (UNS)

Bez komentara

Ostavi komentar