Predsednik opštine Dimitrovgrad i predstavnici Doma zdravlja posetili prvu novorođenu bebu u Dimitrovgradu u 2017.

   Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i predstavnici Patronažne službe Doma zdravlja danas su posetili porodicu Todorov, u kojoj je rođena prva beba na teritoriji opštine u 2017. godini.

   Ponosni roditelji Marina i Slaviša kažu da se nisu nadali da će njihova beba biti prvorođena u opštini, s obzirom na to da je termin porođaja bio predviđen za 27. januar. Ipak, mali Lazar, težak 2.980 grama, rodio se 10. januara kao prva beba u Dimitrovgradu, zbog čega su, kažu roditelji, izuzetno srećni. U porodici Todorov Lazar je drugo dete, a prvi sin Andrej ima već pet i po godina.

   Iako su svesni da živimo u kriznom periodu koji često predstavlja kočnicu za formiranje porodice, mladi roditelji veruju da na prvo, ali ni na drugo dete ne treba mnogo čekati:

   „Nema tu mnogo razmišljanja – dajte da nas bude što više, kao što bi rekli ljudi iz Patronaže“, poručuje Slaviša budućim roditeljima, i dodaje:

   „Mislim da bi jedna fabrika veličine nekadašanjeg GID-a rešila 90% svih problema građana, pa samim tim i nataliteta u našem gradu.“

   Prema rečima patronažne sestre Aleksandre Gocev, zajednička poseta prvoj novorođenoj bebi u godini od strane Patronažne službe i opštinskog rukovodstva već je prešla u tradiciju:

   „Naš cilj je promocija nataliteta, koji je od presudnog značaja za budućnost našeg grada. Imamo zadatak da se zalažemo za povećanje broja novorođene dece jer, kako narodna izreka kaže – na mladima svet ostaje“, rekla je ona.

   „Danas smo ovde da posetimo prvorođenu bebu, da joj poželimo mnogo zdravlja, sreće, radosti u životu, i da darujemo skromne poklone“, kaže patronažna sestra Suzana Milev. Ona je podsetila da akcija Doma zdravlja nazvana „Božićni dar“ traje već 11 godina, i dodala: „Kao ustanova koja brine o zdravlju našeg stanovništva i u saradnji sa lokalnom samoupravom danas smo ovde da potkrepimo još jednu akciju u nizu za poboljšanje nataliteta na području naše opštine.“

   Od strane lokalne samouprave porodica Todorov dobila je novčanu pomoć u iznosu od 80.000 dinara, a Dom zdravlja Dimitrovgrada uručio je poklon u vidu dečje opreme.

 D. Jelenkov

Foto: Ivica Ivanov

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*