Počelo prijavljivanje za upis đaka u osnovnu školu

U osnovnim školama u Srbiji počelo je prijavljivanje za upis đaka prvaka. Prema dopisu koji je direktorima škola upućen iz Ministarstva prosvete, ove školske godine u prvi razred se upisuju deca rođena u periodu od 1. marta 2010. do 28. februara 2011. godine.

Kako portal „Far“ saznaje u Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu, iako je predviđeno da sam čin upisa u školu traje od 3. aprila do 31. maja 2017. godine, deca će moći da se upišu i posle tog perioda, pa upis u prvi razred praktično traje sve do 1. septembra.

Direktorka Osnovne škole Katarina Simeonov pozvala je roditelje budućih prvaka da u narednom periodu dođu do škole i obrate se pedagoško-psihološkoj službi, kako bi prijavili svoju decu za proveru gotovosti za polazak u školu. Spremnost dece za upis u prvi razred ocenjuje se na osnovu mišljenja psihologa škole, a sama provera obavljaće se po zakazanim terminima. Takođe, ona je pozvala roditelje i da iskoriste priliku da u đačkoj biblioteci preuzmu materijal za naručivanje udžbenika za narednu školsku godinu, koji će za ostale učenike biti podeljen u školi preko odeljenskih starešina.

„Nemamo veliku generaciju koja će nam ove godine doći u prvi razred, tako da roditelji ne moraju da žure. O terminima možemo da se dogovaramo u toku ovog meseca, jer će testiranja početi u maju“, kaže Simeonova.

Na osnovu spiska dobijenog iz predškolske ustanove, ove školske godine u prvi razred u centralnoj školi biće upisano samo 45 učenika, sedmoro njih upisaće se u školu u Željuši, a u selima Dragovita i Trnski Odorovci prvi razred će pohađati po jedan učenik.

 D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*