Probna mala matura za dimitrovgradske osmake u petak i subotu

Za petak i subotu, 7. i 8. april, u Osnovnoj školi “Hristo Botev” u Dimitrovgradu zakazano je polaganje probne male mature za učenike koji ove školske godine završavaju osmi razred. Prema rečima direktorke Katarine Simeonov, procedura polaganja probnog ispita biće identična kao i na pravom završnom ispitu, a testovi koje će učenici raditi biće vrlo slični onima koje će dobiti juna meseca na polaganju male mature.

“Mislimo da će im probna mala matura zaista biti od velike pomoći, pre svega u pogledu toga da potpuno spremni dočekaju završni ispit što se tiče procedure, ali i da ovo bude presek stanja – da vide gde su sa svojim znanjem i šta još treba da dopune. Škola će sve pripremne aktivnosti koje se tiču upisa učenika osmog razreda u srednje škole intenzivirati u narednom periodu”, rekla je Simeonova.

Simeonova kaže i da su se učenici i njihovi roditelji već navikli na postojanje male mature, koja je i obavezan uslov da učenik završi osnovnu školu. Takođe, ona ističe i da sam način organizovanja završnog ispita umnogome olakšava učenicima upis u srednje škole, a ovakav sistem omogućava da svi učenici budu jednaki, u istoj situaciji, sa istim zadacima, te da kasnije, na osnovu svojih postignuća na završnom ispitu i uspeha koji imaju iz osnovne škole, budu pravedno raspoređeni u škole za koje su zainteresovani.

“Mala matura je i dobra priprema za polaganje velike mature, koja će se, kako je najavljeno, za nekoliko godina i u srednjim školama organizovati na identičan način, pa će na ovaj način praktično biti izbegnuto polaganje prijemnih ispita za fakultete”, ističe direktorka.

Ipak, položena mala matura tek je prvi korak u daljem školovanju svršenih osnovaca. O planovima dimitrovgradskih osmaka po završenoj osnovnoj školi Simeonova kaže:

“Tradicionalno, dobar broj naših učenika upisuje Gimnaziju u Dimitrovgradu, odnosno gimnazijski ili turistički smer, ali u poslednjih nekoliko godina veliki broj, pre svega dečaka, opredeljuje se za tehničke škole u Pirotu i u okrugu. Nemamo više toliko dece koja žele da upišu medicinske škole, koje su ranije bile visoko vrednovane, a ove godine ponovo imamo nekoliko zainteresovanih učenika za vojne škole, i čak jednog učenika koji želi da svoje srednje obrazovanje nastavi u medicinskoj školi u Nemačkoj. Interesovanja su vrlo različita, zavisno od stavova i mogućnosti porodica, što je takođe vrlo važan faktor koji određuje za koju će se školu dete opredeliti.” Ona podseća i da za specijalizovane, muzičke, baletske škole, specijalizovana odeljenja za talentovane učenike i dalje postoji prijemni ispit, koji se polaže nešto ranije nego završni ispit na kraju osmog razreda, te da učenici koji žele mogu da probaju da se prijave i za te vrste škola.

Osmaci sa nastavom završavaju 30. maja, a završni ispit biće održan 14, 15. i 16. juna.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar