Izveštaj reportera “Fara”: Protestna šetnja po treći put u Beogradu

“Protest se održava danas u 18h ispred Skupštine. Neće biti jedini jer nećemo ništa rešiti jednim protestom. Juče smo počeli, danas nastavljamo i ne stajemo dok se naš glas ne bude čuo dovoljno glasno, dok nas ne čuje CELA Srbija, dok ne nadjačamo tišinu medija! Dođite i podržite svoje mišljenje, i borite se za svoju budućnost! Ponesite pištaljke, transparente, megafone i ostalu opremu za protest.  Sva manja mesta se mole da organizuju svoj event kad njima odgovara i rade isto u svom mestu. Sad je sve na nama! Naš protest je dostojanstven i nenasilan. Mi smo ti koji koristimo Ustavom garantovana prava. Nemojte sa sobom nositi bilo kakve predmete koji mogu da posluže za gađanje policije i institucija pored kojih prolazimo, koji mogu da izazovu bilo kakve povrede. Policajci nam nisu ništa krivi. Nemojte ih gađati, omalovažavati i psovati. To su naši sugrađani, isto tako ogorčeni na vladajuću klasu!”

Ovim porukama su građani juče po treći put pozvani u protestnu šetnju nazvanu “Protest protiv diktature”. Više hiljada učesnika, nezadovoljnih pobedom aktuelnog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima 2. aprila, okupilo se ispred Doma Narodne skupštine Srbije i krenulo u mirnu protestnu šetnju  po centru Beograda.

Uz doboše, zastave i transparente, okupljeni, među kojima je najviše studenata Beogradskog univerziteta, iskazalo je svoje nezadovoljstvo nedemokratskim I neravnopravnim uslovima u predizbornoj kampanji, korumpiranosću državnih organa, medijskoj cenzuri  i degradaciji kulture.

Transparenti poput “Dole diktatura”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Kultura, a ne diktatura”, “Nećemo Pink, hoćemo muzeje”, “Neću sendvič, hoću dostojanstvo” mogli su da se vide u povorci koja se kretala od Skupštine ka Trgu, zatim Svetogorskom do zgrade RTS-a, pa ka Vladi Republike Srbije i RIK-u. Nezadovoljstvo cenzurom medija eskaliralo je ispred zgrade RTS-a gde su uz transparente “Mediji zašto se ne čujemo kada smo glasni” okupljeni reagovali na medijsko ignorisanje ovog skupa od strane javnog servisa, kao i na izveštavanja drugih medijskih kuća koji su dvodnevni skup, protekao bez incidenata, okarakterisali kao “huliganski”.

Transparenti poput “Iza sebe stojim ja” i “Ako smo plaćeni, gde nam je sendvič”, sinoć su se pojavili kao reakcija na optužbe da su demonstranti strani plaćenici angažovani sa ciljem destabilizacije zemlje.

Među okupljenima, čiju većinu čine mladi i studenti, mogli su da se vide i predstavnici starijih generacija, koji su došli da šetnjom podrže skup. Odobrenja i podrška su dolazili i sa prozora okolnih zgrada, sa kojih su građani pozdravljali učesnike povorke.

Povorka je ispred zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta zastala nakratko i uz pratnju doboša otpevala himnu “Bože pravde”, nakon čega se vratila do Doma Narodne skupštine i mirno razišla.

Skup je prošao bez stranačkih ili bilo kakvih drugih obeležja. Neformalni organizatori skupa, koji pozivaju istomišljenike na protest preko društvenih mreža, najavljuju seriju okupljanja jer, kako navode, “Jednim protestom se ništa ne rešava, pogotovu ne diktatura”.

Jelena Simov

Foto: Jelena Simov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar