Probna mala matura održana i u Osnovnoj školi u Dimitrovgradu

U Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu u petak i subotu, 7. i 8. aprila, održano je polaganje probne male mature za učenike osmog razreda. Pored toga što su kroz probni završni ispit prošli kroz proceduru polaganja kakva ih očekuje i na pravoj maloj maturi, osmaci su proverili svoje znanje iz srpskog jezika, matematike, kao i ostalih školskih predmeta koji su bili zastupljeni u kombinovanom testu.

Kako saznajemo od direktorke Katarine Simeonov, polaganju su pristupili svi učenici završnog razreda osnovne škole, odnosno 96 osmaka. Među njima je i troje učenika koji se obrazuju po izmenjenim standardima, odnosno po IOP-u 2, za koje je, prema rečima direktorke, posebno važno da budu potpuno pripremljeni za sam čin polaganja završnog ispita.

„Veoma smo zadovoljni kako je protekao probni završni ispit, a učenici su bez prevelike treme i straha radili testove. Za sada su pregledani testovi iz srpskog jezika, i nastavnici srpskog su generalno zadovoljni načinom na koji su učenici radili. Do srede ćemo imati pregledane testove iz matematike, kao i kombinovane testove“, rekla je Simeonova. Ona ističe i da će rezultati konačne obrade podataka biti osnova za dalji rad nastavnika koji pripremaju učenike za polaganje završnog ispita, kako bi mogli da prilagode svoj način rada i nastavne sadržaje tako da deca na samom završnom ispitu postignu što bolje rezultate.

Simeonova kaže da su i učenici zadovoljni polaganjem probne male mature.

„Prvog dana su bili najodgovorniji, radili su matematiku; drugog dana je već bilo lakše jer su već jednom prošli proceduru, tako da su na srpskom bili potpuno opušteni i koncentrisani. Ipak, možemo reći da je treći test, u istom danu kada i test iz srpskog jezika, doveo do blagog zamora, nisu baš do kraja skoncentrisano radili, požurili su da što pre završe taj test“, komentariše direktorka. Iako je svesna da uvek ima učenika koji su na polaganju samo zato što moraju i nisu previše zainteresovani za broj osvojenih poena, ali i onih koji su posvećeni učenju i odgovorno prilaze testovima, ona naglašava da je primarni cilj ovog probnog ispita pre svega da se prođe procedura, ali i da svako za sebe proveri stepen svog znanja.

X X X

Simeonova je podsetila roditelje i učenike da se do srede, 12. aprila, mogu prijaviti za ostvarivanje prava na besplatne udžbenike. U pitanju je projekat koji i ove godine pokreće Ministarstvo prosvete, a pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici koji se obrazuju po individualnim obrazovnim planovima, svi učenici iz kategorije socijalno ugroženih, odnosno korisnici materijalnog obezbeđenja porodica sa potvrdom iz Centra za socijalni rad, kao i i treće i svako naredno dete u porodici koje se obrazuje. Dostavljene podatke škola će obraditi do 25. aprila, nakon čega će informacije biti dostavljene Ministarstvu i unete u Informacioni sistem Dositej.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*