Zahtev za zamenu knjižice nije podnelo 521.759 osiguranika

U Srbiji 521.759 osiguranika još nije podnelo zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica, a osiguranici koji su podneli zahtev i čekaju novu zdravstvenu legitimaciju dobijaju potvrdu na osnovu koje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Iz RFZO napominju da oni koji imaju overenu papirnu zdravstvenu knjižicu mogu ostvarivati prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do isteka overe.

“Ukoliko nisu podneli zahtev za novu zdravstvenu karticu, a istekla je overa stare zdravstvene knjižice, imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć”, rečeno je Tanjugu u zdravstvenom fondu.

Da bi ova osigurana lica mogla da koriste u punom obimu zdravstvenu zaštitu, potrebno je, kako kažu, da imaju plaćene dospele doprinose i da podnesu zahtev za novu zdravstvenu karticu.

“Deca do 18 godina, trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta imaju pravo na pun obim zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira da li je overena stara zdravstvena knjižica”, napominju u RFZO.

Do sada je od 6.826.231 osiguranika, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nisu uručene.

Izvor: Tanjug

Foto: Danijela Apostolov Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar