MUP: Svetska nedelja bezbednosti saobraćaja i Blic maraton

U okviru obeležavanja Četvrte svetske nedelje bezbednosti saobraćaja na putevima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave saobraćajne policije, od 8. do 14. maja sprovode pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila. Ova akcija, koja se organizuje pod okriljem Ujedinjenih nacija, ove godine se obeležava pod sloganom „Uspori i sačuvaj živote“ i usmerena je ka podizanju svesti građana da je neprilagođena brzina jedan od ključnih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.

Ovog meseca Uprava saobraćajne policije sprovodi i akciju „Blic maraton“, tokom koje će 24 sata neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja.

Imajući u vidu da su nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila još uvek najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda sa poginulim i teško povređenim licima u Republici Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane da se aktivno uključe u planiranje akcije „Blic maraton“ i da ukažu na lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju zbog kršenja propisa o brzini kretanja vozila.

Podatke o lokacijama građani mogu slati tokom ove nedelje na adresu [email protected].

Saobraćajna policija će tokom akcije „Blic maraton“, na predloženim lokacijama meriti brzinu ručnim radarima i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije „presretačima“.

Kontrola brzine kretanja će se obavljati i bez zaustavljanja vozila na mestu izvršenja prekršaja.

Ukoliko vozač koji prekorači dozvoljenu brzinu ne bude zaustavljen na licu mesta, vlasniku vozila će biti dostavljena verodostojna isprava o prekršaju sa pozivom da plati propisanu kaznu ili da nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a dostavi podatke o licu koje je učinilo prekršaj.

Tokom sprovođenja prethodne akcije „Blic maraton“, 19. aprila 2017. godine, radarima je dokumentovano 3.127 prekršaja.

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da zbog veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju poštuju ograničenje brzine kretanja.

Izvor i foto: mup.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar