Slaviša Lekić: Sve više medijski nepismenih novinara, a politički sve obrazovanijih urednikа

“Mediji danas nisu ni sedma ni sila, ali jesu neka vrsta batine kojom se vršlja po društvu”

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić ocenio je juče da u Srbiji ima sve više medijski nepismenih novinara, a politički sve obrazovanijih urednika, kao i da su mediji zastrašeni.

“Mediji odavno nisu sedma sila. Danas nisu ni sedma ni sila, ali jesu neka vrsta batine kojom se vršlja po društvu. Mediji su zli, bezobrazni i drski. Svašta se može prebaciti medijima. Najviše strah i nepoštovanje etike. U društvu gde je etika mana… u društvu gde jednoj osobi ne sme niko ništa da kaže… od novinara se očekuje da budu ono što nisu – hrabri”, rekao je Lekić na konferenciji za novinare povodom 20. godišnjice edicije “Multimedija” izdavačke kuće Klio (Clio).

On je kazao da u Srbiji bez obzira na sve veći broj fakulteta za medije ima sve više medijski nepismenih novinara i politički sve obrazovanijih urednika.

“Danas se u medijima više drži šta će reči političari i urednici, nego šta su o struci naučili u školi i fakultetu”, rekao je on i ukazao da je obrazovanje u medijima važno kao i u svim društvenim sferama.

Lekić je rekao da “bez informacija i dodira” nema kolektivne svesti.

“Mediji jesu zaplašeni i zastrašeni. Jesu u goroj poziciji nego što se može naslutiti”, kazao je Lekić.

On je ocenio i da udruženja ne rade na pravi način, ali da se trude koliko mogu.

“Mislim da su novinari bez obzira na sve ljudi koji nam na neki način otvaraju oči”, kazao je Lekić i dodao da “nema te nagrade u okruženju koju nisu osvojili KRIK, BIRN i Insajder”.

Šefica Odeljenja za medije OEBS-a Gordana Janković rekla je da sa medijima u Srbiji mnogo toga ne valja.

“U Srbiji retko vidimo pravu debatu i ono što ima od debate je debata istomišljenika… Bez učešća građanina koji je aktivan i koji razmišlja šta su potrebe svih nema promena u društvu. Mi smo se rado priključili podršci ovoj seriji debata. To nije prva saradnja OEBS-a i Klia. Sa zadovoljstvom smo se priključili ne bismo li doveli razne strane oko stola gde se razmišja o tome šta ne valja sa medijima u Srbiji”, kazala je ona.

Janković je rekla da to nije problem samo Srbije i dodala da je “politika veliko razočaranje”, jer se ne obraća svima u društvu i ne štiti interese svih u društvu.

“To se prepoznaje kroz različite tendencije. Populizam raste i tako dalje. Dovođenjem različitih struktura, profesionalaca, medija za sto na teme koje su definisane kao važne sa aspekta medija Klio pokušava na neki način pokušava da promeni razmišljanje šta je potrebno uraditi dalje”, kazala je ona.

Kako je istaknuto, Klio u narednom periodu planira 10 tribina u različitim gradovima u Srbiji.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić rekla je da je edicija “Multimedija” prostor njenog permanentnog obrazovanja i edukacije. Ona je ocenila da je današnje vreme “muke od medija” u kome postoje pritisci vlasti i komercijalni pritisci.

“Mi i dalje maštamo o kritičkom građaninu”, kazala je Milena Dragićević Šešić.

Ona je ukazala da je “neodustajanje” Klia i nastavak rada s optimizmom nešto što je motivacija.

Direktor izdavačke kuće Klio Zoran Hamović ocenio je da je nezadovoljstvo medijima u ovom trenutku veće nego ikad ranije. “Ili ga mi tako doživljavamo. Ali kada kažemo nezadovoljstvo medijima čini se da je već urađena jedna greška. Nije reč o medijima, nego o politici koja utiče na medije koji prave kontekst u kom mediji kao instrumenti funkcionišu”, kazao je on.

Hamović je rekao da je pre 20 godina postojala prva situacija gde je bilo potrebno boriti se “za slobodnu reč i građanske slobode i pripadajuće medije”. On je dodao da je sasvim simbolično u vreme protesta 1996. godine objavljena prva knjiga “Moć medija” Fransisa Bala koja je kasnije odredila čitav tok na kojoj su u Kliu mislili o ediciji “Multimedija”.

Edicija predstavlja sintezu teorijskih i praktičnih znanja o savremenim medijima. Ova biblioteka je posvećena društvenoj ulozi, načinu delovanja i organizaciji masovnih medija i okviru nje se objavljuju prevodi renomiranih autora iz inostranstva, ali i domaći autori.

Izvor: Beta, Autonomija

Foto: insajder.net

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar