Nagrađeni višestruki dobrovoljni davaoci krvi na teritoriji opštine Dimitrovgrad

Juče, 15. juna u kancelariji predsednika opštine Dimitrovgrad nagrađeni su višestruki dobrovoljni davaoci krvi na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi uručili su Vladica  Dimitrov, predsednik opštine i Nikola Jordanov, predsednik „Crvenog krsta“ – Dimitrovgrad. Među nagrađenima su Boban Pešaković, koji je dao krv 50 puta, Emil Petrov i Milovan Petrov po 20 puta.

Nikola Jordanov, predsednik „Crvenog krsta“ – Dimitrovgrad, kaže u izjavi za medije da krv mogu dati sva zdrava lica starosti od 18 do 65 godina. Muškarci mogu dati krv 4 puta godišnje, a žene 3 puta. Od početka godine na teritoriji opštine Dimitrovgrad organizovane su 4 akcije dobrovoljnog davanja krvi, u kojima je krv dalo 110 lica.

„Svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitam Međunarodni dan dobrovoljnog davalaštva krvi. To je dan kada uručujemo priznanja višestrukim davaocima krvi, govorimo o značaju davanja krvi, a ujedno i apelujemo na mlade ljude da se uključe u akcije dobrovoljnog davanja krvi. Neophodno je što češće sprovoditi takve akcije, kako ne bi došli u situaciju da pacijent čeka krv, već da krv čeka pacijenta“, istakao je Jordanov.

Boban Pešaković, višetruki davalac krvi, ističe da mladi ljudi treba što više da se uključe u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i da će on i dalje nastaviti da bude redovan davalac dragocene tečnosti.

Međunarodni dan dobrovoljnog davanja krvi, 14. jun  obeležava se u svetu od 2004. godine, a u Srbiji od 2005. godine, u cilju podizanja svesti o potrebi redovnog dobrovoljnog davanja krvi radi  postizanja kvalitetne, bezbedne i dostupne krvi za sve pacijente kojima je ona potrebna.

 A. Todorov

 Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar