Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” от Димитровград успешно се представи на международния фестивал „Арлекин” в гр. Варна

Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” от Димитровград и тази година взе участие в международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин”, който за шести пореден път се проведе в българския град Варна. Гимназията бе представена от трима ученици, които тази учебна година завършиха първи клас – Милица Андреев, Нина Васов и Боян Станчев. Те взеха участие във фестивала с късометражния си филм за река Ерма. На фестивала присъства и директорът на гимназията, Снежана Симеонов, която сподели впечатленията си от тазгодишния „Арлекин”.

Според думите на Симеонова, едно от хубавите неща, които фестивалът предоставя на участниците е възможността да се запознаят със свои връстници, българи от много различни страни по света; събрани на едно място, талантливите млади хора тук могат да общуват и да си сътрудничат, да обменят идеи и размисли и да творят съвместни проекти. Като директор на гимназията сподели, че е изключително горда от факта, че сред многобройните участници в грандиозния фестивал, които са от различни градове и държави са и ученици от Димитровград.

„Филмчето ни показва всичко наше от този край – от прекрасната песен на нашия съгражданин Асен Коцев до изпълнението на Царибродския оркестър, прелестите на този край и особено на река Ерма. Нашият филм бе излъчен след едно документално филмче за замърсяването и небрежното отношение на човека към природата и дойде като един вид контраст – Ерма е защитен парк на природата, а филмът показа всичките богатства на природните видове, на флората и фауната, красотата на каньона…”, сподели тя.

Обработващи мнозина разнообразни теми, филмите, представени в рамките на тазгодишния „Арлекин” са се докоснали и до различни сериозни въпроси, които, както каза Симеонова са наистина болезнени за обществото ни. В синхрон с мотото на фестивала „Светът в моите очи”, тези въпроси са зададени от перспективата, чрез която младите хора виждат света.

„Благодарение на младите, можем да се замислим върху много неща – независимо от това, как ние възрастните ги виждаме, те много добре разбират проблемите, поставят ги на място, а ние трябва да се замислим как да решаваме проблемите, които те отварят”, каза директорът на гимназията.

В програмата на фестивала присъстващите са имали възможност да видят голям брой качествени и разнообразни творби – игрални и документални филми, анимации, веб сайтове, репортажи… Въпреки отличното представяне, получените аплодисменти и проявения интерес от страна на публиката димитровградската гимназия тази година не получи награда, а както каза Симеонова, конкуренцията бе наистина голяма и журито е имало изключително трудна задача да избере най-добрите сред участниците. Тя посочи, че с две години пауза гимназията участва във фестивала от самото му създаване, а някои от филмите на димитровградските ученици, сред които 3D филма „Полет” са печелили и награди. Както подчерта, участието на гимназията тази година подсигури община Димитровград.

„Фестивалът приключи с един великолепен концерт, в който изпълнители от различни страни пяха известна филмова музика. По време на концерта,  който няколко медии предадоха на живо бе съобщено и името на Димитровград като община, която подкрепя международния филмов фестивал и фестивал за медийно детско изкуство. Смятам, че заедно със самото филмче това е една добра реклама и за нашата община”, изтъкна тя.

Симеонова отправи особени благодарности към директора на фестивала „Арлекин” госпожа Росица Младенова поради вложените усилия, вяра и енергия и желанието й да даде на младите възможност за творческа изява, както и към Министерството на образованието и науката, което  подкрепя фестивала и под чийто патронаж се провежда тазгодишното мероприятие. Тя благодари и на Държавната агенция за българите в чужбина, която подкрепя фестивала от самото му създаване, но дава подкрепа и на дейността на гимназията, както и на госпожа Лили Спасова, която също присъства на фестивала и подари на гимназията няколко ценни издания на ДАБЧ.

Симеонова също посочи, че е имала честта да се срещне с директора на БНР господин Александър Велев. Тя изказа огромни благодарности за проявения му интерес към дейността и нуждите на гимназията и предоставения списък на записи на предавания, свързани с образованието, които, както сподели, ще са от голяма полза за бъдещата работа на училището, но и за връчените на гимназията подаръци – музикални издания и графика на изданието на БНР, изработена от художника Михаил Танев. Симеонова благодари и на госпожа Анелия Торошанова, в чието предаване „Радиокафе” е била гост и която има голяма заслуга за присъствието й на срещата с директора на БНР.

 Д. Йеленков

Фото: С. Симеонова

Текстът е част от проекта „Гражданско обслужване и малцинствена общност“, който е съфинансиран от Община Димитровград в рамките на медийния конкурс за 2017 г.

Становищата представени в медийния проект не отразяват становищата на органите, които определиха средства.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar