Održana 63. sednica Opštinskog veća opštine Dimitrovgrad

Danas je održana 63. sednica Opštinskog veća opštine Dimitrovgrad, a na dnevnom redu našlo se preko 50 tačaka. U izjavi za medije zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov kao najvažnije istakao je tri tačke sa današnjeg zasedanja.

Prva tačka tiče se razmatranja i usvajanja predloga dve odluke od strane nadzornog odbora JKP „Regionalna deponija Pirot“, a reč je o odlukama od 21. i 27. juna ove godine. Prema rečima Đurova, prva odluka podrazumeva da je nadzorni odbor predložio isplatu solidarne pomoći zaposlenima na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti, dok je drugom odlukom predloženo određivanje stimulacije vršiocu dužnosti direktora u iznosu od 20% od ugovorene neto zarade za period oktobar-decembar 2016. godine zbog dobrih rezultata poslovanja, odnosno ostvarene dobiti nakon oporezivanja u iznosu od preko 9 miliona dinara.

Druga bitna tačka današnje sednice bila je razmatranje i usvajanje Pravilnika o načinu korišćenja sredstava za sufinansiranje populacione politike, koji je izrađen na osnovu Ugovora o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji za 2017. godinu i potpisan od strane opštine Dimitrovgrad i ministra Slavice Đukić Dejanović. Kako ističe Đurov, Pravilnik predviđa sledeće izmene: roditeljski dodatak, koji je do sada iznosio 1.000 dinara biće povećan na 3.000; novčano davanje za prvorođeno dete, koje je do sada bilo 20.000 dinara ubuduće će iznositi 75.000, za drugorođeno dete iznos se sa 30.000 povećava na 85.000 dinara, dok će za treće i svako naredno dete umesto dosadašnjih 20.000 roditelji imati pravo na čak 120.000 dinara. Pomoć za treće dete u porodici iznosiće 16.000 dinara, nezaposlene trudnice moći će da ostvare pravo na novčanu pomoć od 130.000 dinara umesto dosadašnjih 120.000, dok je novčana pomoć za samohrane roditelje sa ranijih 5.000 povećana na 11.000. Uvećana je i novčana pomoć namenjena budućim supružnicima, koja će po izmenjenom pravilniku iznositi 50.000 dinara. Ugovorom su predviđena i veća sredstva za vantelesnu oplodnju, tako da će, ističe Đurov, za iznos od 200.000 dinara sada moći da konkuriše devet bračnih parova, dok je do sada takva mogućnost postojala za samo tri bračna para.

Takođe, na sednici razmotrena je i usvojena izmena Pravilnika o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, čime je dati pravilnik usklađen sa republičkim kriterijumima. Starosna granica za ženskog partnera sada je 42 godine starosti u trenutku podnošenja zahteva, a dok su zainteresovani kandidati zahtev za dodelu finansijske pomoći ranije mogli podneti najviše dva puta, sada to mogu učiniti najviše tri puta u različitim kalendarskim godinama.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar