Počela nova školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji počela je nova školska 2017/2018. godina, a od 556.645 osnovaca, u klupe će sesti i 68 hiljada đaka prvaka. Iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prvi razred krenuće 4.772 mališana, a njima će se pridružiti i 140 dece migranata.

U Osnovnoj školi „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu zbog radova na rekonstrukciji celokupne zgrade, školska godina će početi 18. septembra, a prema rečima direktorke Katarine Simeonov učenici će nastavu pohađati u dve smene.

U novoj školskoj godini kalendarom obrazovno-vaspitnog rada predviđeno je da u đaci imaju četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Jesenji raspust će trajati 4 dana – od 9. do 12. novembra, dok je zimski raspust podeljen na dva dela od 3. januara do 8. januara i od 1. februara do 9. februara.

Prolećni raspust počinje 3. Aprila i završava se 9. aprila. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna 2018. godine.

Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja 2018. godine, a za učenike trećeg razreda trogodišnjih i četvrtog razreda četvorogodišnjih stručnih škola, 31. maja.

U pojedinim školama u Srbiji časovi su skraćeni na 30 minuta zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika. Razlog su neispunjeni zahtevi – hitno povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje Protkola o zaradama i povlačenje svih propisa koji, kako kažu, prosvetne radnike ostavljaju bez posla. 

Od danas će Informatika i računarstvo biti obavezan predmet za učenike petog razreda, u cilju, kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, razvijanja digitalne pismenosti, kao jedne od najvažnijih veština u 21. veku. U ministarstvu kažu da je koncept novog predmeta suštinski različit od onoga na čemu je počivao dosadašnj izborni predmet.

Kako saopštava N1, najvažnija novina u odnosu na dosadašnju nastavu informatike, koja se pohađala po izboru, biće učenje programiranja.

Učenike petog razreda takođe očekuje obavezno fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će se učiti na časovima tehničkog i tehnologije.  Biće zastupljeno i više sporta, a u 200 škola uvodi se elektronski dnevnik, koji će omogućiti roditeljima da preko interneta, uz posebnu šifru, vide ocene, izostanke i pohvale za svoju decu.

Za đake 4. i 6. razreda uvodi se i čas bezbednosti na kojem će deca jednom mesečno učiti – o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama kao što su poplave, požari, zemljotres, piše portal RTS-a.

P. Videnov (izvor: Tanjug/RTS/N1)

Foto: Dijana Jelenkov/Petar Videnov/pixabay.com

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar