U školske klupe u Bosilegradu i deca migranata

U osnovnoj školi “Georgi Dimitrov” u Bosilegradu ove školske godine nastavu bi trebalo da pohađa i sedmoro dece migranata smeštenih u privremenom centru za migrante u Bosilegradu.

Predsednik opštine Vladimir Zaharijev kaže da je o integraciji dece migranata sa nadležnima u Beogradu razgovarao još marta meseca i da je ta ideja naišla na opšte odobrenje i biće realizovana u svim sredinama gde su privremeno smešteni migranti.

„Ta promena uticaće pozitivno na kvalitet života dece, koja će imati radne obaveze, vreme će im biti kvalitetnije organizovano i doćiće do još bolje socijalne integracije u sredini gde živi bugarska nacionalna manjina u Srbiji“ – rekao je Zaharijev, naglasvši da će o svim detaljima konkretno razgovarati sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice, koji će tokom ove nedelje posetiti opštinu Bosilegrad.

Direktor osnovne škole Metodi Čipev kaže da je jedan broj profesora i nastavnika nedavno  prošao edukaciju za rad sa decom iz migrantske populacije, a nastava će se odvijati na srpskom i engleskom jeziku. On je naveo da je planiran sistematski pregled te dece pre nego što se otpočne sa nastavom.

Beba Kanački, koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima  iz Vranja izjavila je da su usled izbegličke krize uslovljene političkim odlukama,  migranti ostali u kampovima zemalja jugoistočne Evrope, njima su ugrožena ljudska prava sa posebnim akcentom na najranjiviju grupu –  žene i decu.

“Ova deca su se u većini slučajeva susrela sa svim užasima rata, gubitkom doma i bližnjih, razdvajanjem od porodica, progonom”- kaže Kanački.

U cilju prilagođavanja novim sredinama, kulturama i njihovog uključivanja u formalno obrazovanje, treba im dati punu podršku da prevaziđu sve traume i strahote koje su preživeli, ali i da se pripreme za dalji život i izazove koje ih čekaju  – slažu se članovi stručnog tima bosilegradske osnovne škole.

Procenjuje se da se u Srbiji trenutno nalazi oko hiljadu dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, koji žive u centrima za azil i tranzitnim centrima, uglavnom u pratnji roditelja ili rodbine.

Prema podacima udruženja za borbu protiv trgovine ljudima “Atina”, najveći broj dece migranata, njih 166, pohađaće školu u Šidu.

B. Ivanov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar