Misija OEBS-a u Srbiji obeležava desetogodišnjicu Međunarodnog dana demokratije

BEOGRAD, 15. septembar 2017. godine – Misija OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu sa organizacijom civilnog društva Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Narodnom skupštinom Republike Srbije, danas je u Skupštini Srbije organizovala forum na temu demokratije i učešća građana u procesu donošenja odluka, obeležavajući time desetogodišnjicu Međunarodnog dana demokratije.

Cilj skupa bio je isticanje važnosti principa otvorenosti i transparentnosti u radu parlamenta, kako u Srbiji tako i u regionu, kao i dobrobiti uključivanja parlamenata u promovisanje globalne platforme ,,Partnerstvo za otvorenu upravu”. Ona predstavlja inicijativu za jačanje saradnje između organizacija civilnog društva i državnih institucija.

“Demokratija, kao sistem upravljanja u kojem građani koriste svoju moć direktno ili preko svojih izabranih predstavnika je kao stablo: zahteva redovno zalivanje i pažnju,” izjavio je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador  Andrea Orizio.

,,Glavni stub participativne demokratije je parlament. Organizovanjem današnjeg Foruma, Skupština Srbije se pridružuje poslanicima i poslanicama širom sveta u podsećanju na osnovne vrednosti demokratije, kao što su učešće građana, transparentnost, participativno donošenje odluka i odgovornost izabranih predstavnika vlasti prema biračima.”

Na Forumu su učestvovali poslanici i poslanice, predstavnici organizacija civilnog društva iz Srbije, kao i generalni sekretari skupšina Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Misija OEBS-a u Srbiji ostaje posvećena saradnji sa institucijama, medijima i civilnim društvom u Srbiji, u cilju daljeg promovisanja vrednosti slobode, poštovanja ljudskih prava i osnovnog principa održavanja fer izbora uz poštovanje opšteg prava glasa.

Pre deset godina, Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan demokratije u cilju promovisanja i poštovanja principa demokratije.

Izvor: Misija OEBS-a u Srbiji

Foto: Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar