Na “Gradini” još 82.000 evra

Carinski službenici na graničnom prelazu Gradina su još jednom sprečili da iz zemlje izađe značajna suma neprijavljenih deviza. Ovoga puta, reč je o iznosu od 82.000 evra.

Prekršaj je otkriven 25. septembara 2017. godine kada se na izlazu iz zemlje za redovnu carinsku kontrolu prijavio 49-godišnji turski državljanin kao vozač Mercedesa austrijskih registarskih oznaka koji je sa saputnikom putovao iz  Nemačke u Tursku.

Automobil je detaljno pregledan, iako su putnici izjavili da nemaju ništa da prijave za kontrolu.

Carinici su tada u vratima na suvozačkoj strani, u torbici sa servisnom knjižicom za auto, pronašli  kovertu sa 77.000 evra, dok je 15.000 evra vozač izvadio iz džepa pantalona rekavši da je sav novac njegov. Dozvoljeni iznos od 10.000 evra mu je potom vraćen, dok je ostatak novca privremeno zadržan.

Uprkos brojnim apelima i vidno istaknutim obaveštenjima, nije redak slučaj da putnici ne prijavljuju velike sume deviza koje nose sa sobom, čime krše Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o sprečavanju pranja novca i finasiranju terorizma. Ukoliko se na izlazu iz zemlje otkrije da putnik novac nije prijavio na ulasku, te da nema odgovarajuću potvrdu kojom bi to mogao da potvrdi, novac mu se privremeno oduzima i slučaj se predaje u dalju nadležnost suda.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar