U Dimitrovgradu održano predavanje na temu „Prevencija raka dojke“ – U Pirotskom okrugu od ove bolesti godišnje oboli oko 70 žena

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, sinoć je u Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu, u organizaciji fondacije „Zamisli život“ održano zdravstveno-edukativno predavanje na temu: „Prevencija raka dojke“.

O tome šta je karcinom dojke, prevenciji, značaju ranog otkrivanja, faktorima rizika za FAR govori dr Dušica Mijalković, onkolog u Opštoj bolnici u Pirotu.

„Karcinom dojke predstavlja nekontrolisano deljenje ćelija u organizmu. Tačan uzrok nastanka oboljenja se ne zna, ali ono što znamo jeste da je imuni sistem poljuljan i on ne može da napravi supresiju odnosno da sublimira bujanje ćelija. Preventiva ove opake bolesti je vođenje zdravog načina života, redovne kontrole tj. samopregledi koje treba započeti od osamnaeste godine života, svakog meseca posle ciklusa odnosno dan-dva nakon prestanka krvarenja, kao i redovni skrining pregledi i mamografija. Mamografija se jednom u dve godine preporučuje svim ženama uzrasta od 50 do 69 godina. Ukoliko se otkrije u ranom stadijumu uspešnost izlečenja ove bolesti je preko 90 %“ – kaže naša sagovornica.

Ona takođe naglašava da na faktore rizika kao što je genetika, prva i poslednja menstruacija nažalost ne može da se utiče i dodaje da u rizične grupe spadaju žene koje nisu rađale, žene koje su rodile nakon tridesete godine života, devojke koje koriste više od deset godina kontraceptivna sredstva, žene koje su u menopauzi i koje koriste hormonsku supstitucionu terapiju.

„Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije od 2013. godine u Pirotu je započeo skrining program. Ono što je primetno je mali odziv žena, jer uglavnom daju prioritet svojim privatnim obavezama, a ne zdravlju. Nadam se da će se u nekom budućem periodu odziv žena povečati za nekoh 60-70 %“ – ističe dr Dušica Mijalković.

U Srbiji godišnje od raka dojke oboli oko 4500, a umre blizu 1700 žena. U Pirotskom okrugu godišnje oboli oko 70, a umre 19 žena. U 2014. godini broj obolelih uopšte od karcinoma u svetu iznosio je 14 miliona, dok prema projekciji Svetske zdravstvene organizacije za 2035. godinu taj broj će biti uvećan na oko 24 miliona ljudi.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar