Projekat „Unapređenje rada Đačkog parlamenta u Gimnaziji ‘Sv. Kirilo i Metodije’ u Dimitrovgradu“ nastavljen susretom učenika sa inženjerom elektrotehnike Nebojšom Videnovim

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu u subotu je u organizaciji Centra za održivi razvoj “Prospera” održana još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta „Unapređenje rada Đačkog parlamenta u Gimnaziji ‘Sv. Kirilo i Metodije’ u Dimitrovgradu“. Reč je o susretu predstavnika Đačkog parlamenta sa Nebojšom Videnovim, inženjerom elektrotehnike iz Dimitrovgrada, koji živi i radi u Beogradu.

“Naša namera je bila da upoznamo članove i aktiviste Parlamenta sa jednim uspešnim mladim čovekom koji potiče iz ovih krajeva i koji je i sam bio učenik dimitrovgradske Gimnazije, a danas je zaposlen u američkoj firmi Toptal”, kaže Predrag Savićević, predsednik Udruženja “Prospera”.

Prema njegovim rečima, osnovna ideja predavanja i radionice jeste da kroz priču o ličnom i profesionalnom iskustvu predavača, učenici dođu do saznanja o veštinama koje kao mladi lideri treba da izgrade kako bi uspešno učestvovali u radu Parlamenta i doprineli njegovom što boljem funkcionisanju, ali i jednog dana uspešno gradili sopstvene karijere.

Akcenat predavanja je na osobinama koje treba da poseduju i razvijaju lideri i njihovim ulogama u bilo kojoj organizaciji, ali su, pored saznanja i iskustva koja se stiču na putu profesionalnog razvoja, izuzetno bitni i ostali aspekti razvoja mladog čoveka za vreme školovanja, što je takođe jedna od tema susreta, ističe Nebojša Videnov.

“Za vreme gimnazijskih dana koje sam sa prijateljima proveo u Dimitrovgradu, trudili smo se da ispunimo vreme i na različite načine budemo socijalno aktivni – organizovali smo pozorišne predstave, radio-emisije, radili na uređivanju časopisa…”, seća se Videnov.

Mladi treba da budu svesni da imaju priliku da nešto urade i da nešto promene, i važno je da se na ovom okupljanju čuju i njihove ideje i mišljenja, viđenja mogućnosti koje imaju i problema sa kojima se suočavaju, naglašava.

Podsetimo, u okviru pomenutog projekta Centar za održivi razvoj “Prospera” organizovao je i studijsko putovanje u Bolonju za učenike Gimnazije “Sv. Kirilo i Metodije”, a krajem prethodnog meseca predstavljen je i film nastao kao razultat datog putovanja. Projekat finansira Opština Dimitrovgrad u okviru Konkursa podrške mladima u opštini Dimitrovgrad za 2017. godinu.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*