Misija OEBS-a u Srbiji i Agencija za borbu protiv korupcije obeležavaju Dan borbe protiv korupcije

Oko stotinu visokih zvaničnika iz regiona koji se bave borbom protiv korupcije i visokih predstavnika srpskih institucija, civilnog društva i medija okupili su se na regionalnoj konferenciji u Beogradu 14. decembra kako bi obeležili Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Konferenciju Saradnja institucija za borbu protiv korupcije u regionu zajedno su organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i Agencija za borbu protiv korupcije uz podršku Ministarstva za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije.

U središtu diskusije bila je pozicija i status nezavisnih antikorupcijskih tela u odnosu na antikorupcijske standarde i efikasnost preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije.

Učesnici su zvaničnici iz Ljubljane, Podgorice, Prištine, Rima, Sarajeva i Zagreba, kao i predstavnici Regionalne antikorupcijske inicijative iz Beograda.

Konferencija je deo širih napora Misije OEBS-a u Srbiji da podrži sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2013-2015.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije se održava svake godine kako bi se obeležilo stupanje na snagu Konvencije UN o borbi protiv korupcije iz decembra 2005. godine, koja je jedini zakonski obavezujući i univerzalni instrument u borbi protiv korupcije.

Izvor: Misija OEBS-a u Srbiji

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar