Na Vardeniku, Besnoj kobili i Suvoj planini: Novogodišnji usponi planinara juga Srbije

Planinarska 2018. godina na jugu Srbije počela je ambiciozno i vredno. Planinarski pokret juga Srbije postavio je cilj da se i na kraju 2018. nastavi pobednički niz započet 2010. godine, da svaka naredna godina bude najuspešnija u planinarskoj istoriji juga Srbije. Već u prva dva dana nove godine održana su čak tri uspona na atraktivne planine kao što su Vardenik, Besna kobila i Suva planina, a na jug Srbije u ovim prazničnim danima došli su i planinari iz Bugarske.

U godini u kojoj će planinari juga Srbije učestvovati, verujemo svi – uspešno, na ekspedicijama na Pamiru, Akonkagvi, Elbrusu, Mon Blanu i Fudžiju, valja iskoristiti svaki slobodan trenutak za pripreme, druženje planinara i nadasve promociju planina juga Srbije.

Planinari iz Predejana, Vranja, Niša, Surdulice i Lebana, bili su vredni već prvog januara, i pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće, izveli su uspon na dva vrha planine Vardenik kraj Vlasinskog jezera: Mali Strešer (1757 m) i Veliki Strešer (1876 m). Na Vardenik, planinari su se penjali iz sela Topli Do, po predivnom vremenu, pravoj zimskoj idili, po suncem okupanim stazama Vardenika, prekrivenim sa dvadesetak centimetara snega. Za razliku od nedavno održane masovne međunarodne akcije na Vardeniku, koju je organizovalo Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, i koja je sa 130 učesnika iz Srbije, Bugarske i Makedonije bila najveća planinarska akcija na Vardeniku ikada, sada su Paća i njegova „družina snova“ promenili redosled izlazaka na vrhove, te su se najpre popeli na Mali Strešer, a potom i na Veliki Strešer. Pogled sa vrhova Vardenika bio je očaravajući, planina Rila na istoku i Šar planina na jugozapadu svojim snegom prekrivenim stenovitim vrhovima parale su nebeski svod plave boje.

Drugog januara, na poziv Planinarskog kluba „Železničar 2006“ iz Vranja, na Besnoj kobili okupilo se pedesetak planinara iz Vranja, Bujanovca, Preševa, Niša i Surdulice. Uobičajeno se za uspon na Besnu kobilu (1923 m) koristi staza koja polazi od planinarskog doma na 1480 m i ide ispod vrhova Mečit i Musulj. Ovoga puta, da bi doživljaj Besne kobile bio potpuniji, organizatori su predvideli da se planinari kreću obilaznom stazom i da se popnu i na Mečit (1587 m) i na Musulj (1777 m), pre završnog uspona na vrh Besne kobile. Na Mečitu još je i bilo sunčanog vremena, a dalje su se usponi na Musulj i Besnu kobilu odvijali pod naletima vetra i bez ikakve vidljivosti. To, naravno, nije obeshrabrilo planinare. Uostalom, Besna kobila jedna je od najsurovijih planina u Srbiji, i to planinari dobro znaju, zato su se i pripremili za sve izazove i na samom usponu nije bilo nikakvih problema ili odustajanja.

U isto vreme, na Suvoj planini, stotinak planinara iz Niša, okolnih gradova i Bugarske, pohodilo je Trem (1810 m), najviši vrh ove planine, jedne od tri planine alpskog tipa u Srbiji. Vreme je bilo promenljivo, do prevoja Devojački grob mirno, odatle ka Tremu vetar se pojačao. Za pohvalu je i dolazak desetak planinara iz Bugarske, velikih prijatelja Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša, a zahvaljujući ovom društvu učešće planinara iz Bugarske je i realizovano. U zimskim uslovima, uspon na Trem je jedan od najzahtevnijih u Srbiji, i svakako je idealna prilika da se planinari koji imaju izražene sportske ambicije oprobaju u uslovima koji će biti nalik onima koji ih očekuju za koji mesec na ekspedicijama.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Miloš Stamenković / Petar Ratković

About Miroslav Dokman 214 Articles
Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*