Badnji dan pred najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara danas obeležavaju Badnji dan unošenjem i paljenjem badnjaka, prazničnim liturgijama u hramovima i porodičnim tradicionalnim okupljanjem za posnom trpezom.

Badnji dan prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću kada se slavi Rođenje Isusa Hrista i koji zajedno sa Uskrsom predstavlja jedan od najvećih praznika.

Pripreme za Božić počinju 40-to dnevnim postom. a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u porodičnu kuću se unose zdravlje, sreća, napredak i blagostanje. Pored Badnjaka daruje se i žito da bi godina bila plodorodna, a unosi se i slama.

Na Badnje veče se priprema počna večera, na kojoj se okupljaju ukućani, odnosno članovi porodice u čast Hristovog rođenja.

Pošto je Božić praznik cele porodice, očekuje se da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.

Po tradiciji ljudi se na Božić pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Ovaj praznik karakterišu i koledari (deca i mladići) koji obilaze kuće, pevaju koledarske pesme, a domaćini ih daruju različitim poklonima.

O koledarima iz dimitrovgradskog sela Željuša u rubrici Klopotar na portalu FAR.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

About Petar Videnov 2011 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*