Predstavljanje knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov 16. januara u Narodnoj biblioteci “Detko Petrov”

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu u utorak, 16. januara, biće predstavljena knjiga “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov.

Reč je o radu čiji je glavni deo leksička zbirka koja sadrži oko 2.200 leksema koje su u upotrebi u govoru stanovnika ovog kraja, ali koji takođe daje i osvrt na neke od značajnijih fonetskih, morfološko-tvorbenih i leksičko-semantičkih karakteristika proučavanog govora. Takođe, delo donosi i zanimljivu zbirku tekstova na lokalnom govoru, odnosno zabeležene razgovore sa informatorima koji se ovim govorom služe.

“Delo naslovljeno ‘Iz leksike Dimitrovgrada’ zapravo je u izvesnoj meri dorađen i uobličen master rad, kojim sam 2014. godine završila master studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu”, kaže autorka.

Prema njenim rečima, osnovna ideja rada, u vreme kada je nastajao, bila je da se u okvirima datog studijskog programa student upozna sa principima izrade dijalekatskog rečnika i da i sam sastavi rečnik izabranog govora.

“Ipak, pošto je kod mene interesovanje za proučavanje lokalnog govora u velikoj meri postojalo odranije, rad je na kraju ispao i obimniji i kompleksniji od onoga što se zahtevalo, pa je kao takav već tada imao potencijala da postane i nešto više od studentskog rada”, dodaje ona, i ističe da je rad doživeo da bude pretočen u knjigu tek zahvaljujući podršci i zalaganju Slavka Stojanova, Dimitrovgrađanina koji već dugo živi u Novom Sadu, kao i Ivice Istatkova iz Dimitrovgrada.

Iako je, kaže autorka, u pitanju rad za koji bi se moglo reći da je tek osnova za dalja jezička istraživanja, nada se da će delo biti od značaja kao pokušaj da se sačuva deo leksičkog fonda ovog lokalnog govora, te da će biti interesantno kako za dijalektologe, tako i za sve čitaoce koji se ovim govorom služe i(li) žele da nauče nešto više o njemu.

Početak promocije zakazan je za 18:00 časova.

***

Dijana Jelenkov po struci je master profesor srpskog jezika i književnosti, a od 2016. godine radi kao novinar Internet portala FAR. Bavi se pisanjem poezije i proze, a za svoje radove dobijala je i nagrade, među kojima se kao najznačajnija izdvaja treća nagrada na konkursu za najbolju satiričnu priču u okviru “Nušićijade” u Ivanjici 2015. Koautor je prozno-poetske zbirke “Dodir”. “Iz leksike Dimitrovgrada” je njen prvi objavljen rad iz oblasti dijalektologije.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

About Petar Videnov 2064 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

1 Comment

  1. Честито на Дики за књигуту, темата е за сва времена, значи све е погодено! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*