Kalendar za 2018. godinu nastao u akciji „Da nas bude više“ biće predstavljen 19. januara u Dimitrovgradu

U petak, 19. januara, sa početkom u 16:00 časova u Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu biće predstavljen kalendar nastao kao rezultat ovogodišnje akcije pod nazivom „Da nas bude više“.

Reč je o već dobro poznatoj akciji Službe Polivalentne patronaže Dimitrovgrada, koja već sedmu godinu zaredom ukazuje na lepotu roditeljstva, ali i značaj porasta nataliteta izradom kalendara sa likovima beba rođenih u protekloj godini. Kalendar za 2018. krase ljupka lica 55 beba rođenih na teritoriji opštine Dimitrovgrad u toku 2017. godine.

Na sutrašnjoj promociji kalendare će dobiti roditelji i članovi porodica beba čije su se fotografije našle na njima, kao i svi zainteresovani humani ljudi. Kao i prethodnih godina, kalendar nema određenu cenu, već je za kupovinu moguće izdvojiti sredstva prema želji i mogućnosti. Prikupljena sredstva će, kao i do sada, biti uložena u humanitarne svrhe, i ove godine biće namenjena lečenju učenice Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu.

Pored Opštine Dimitrovgrad, akciju ove godine finansijski podržava i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

D. Jelenkov

Foto: Fejsbuk profil Patronaža Dimitrovgrad

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*