U Pančevu održana tradicionalna zavičajna proslava „Šopsko veče“

Pod motom „Ima ni mnogo, ama se ne poznavamo“, i ove godine, sedmi put zaredom, u Pančevu je održana tradicionalna zavičajna proslava – „Šopsko veče“. Kao i prethodnih godina, okupljanje se organizuje uoči praznika Sveti Trifun – Zarezoja, a organizator manifestacije je Udruženje građana bugarske nacionalne manjine „Šopsko oro“ iz Pančeva.

Kristalna dvorana restorana „Banatski kutak“ ove godine je okupila oko 170 gostiju, koji su uživali u druženju i tradicionalnim kulinarskim specijalitetima. Za dobru atmosferu pobrinuli su se i muzičari Nenad Dimitrov, Aleksandar Vasov, Predrag Manov i Goran Jovanović, kao i članovi KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva, koji su obradovali prisutne izvođenjem spleta šopskih igara.

Među brojnim zvanicama bili su i konzul Ambasade Republike Bugarske u Beogradu Georgi Hristov, većnik za obrazovanje i informisanje opštine Dimitrovgrad Dejan Milev, Dalibor Milanov kao predstavnik KIC „Caribrod“, Irina Bogdanović iz Udruženja Rusa i njihovih potomaka „Romaška“ iz Pančeva, organizator manifestacije „Bugarijada“ Žarko Jeftimov, predstavnici NIS Gazprom iz Pančeva, kao i predsednik Udruženja „Šopsko oro“ Zoran Rajkov.

Ovogodišnjeg kmeta Vukašina Veselinova naslediće Danijela Gvozdenović, koja je odabrana da iduće godine bude domaćin ovog okupljanja.

U foto-galeriji pogledajte i deo atmosfere sa ovogodišnje „Šopske večeri“, koju je zabeležio Jovica S. Mihajlov.

D. Jelenkov

Foto: Jovica S. Mihajlov

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*