Zimske razglednice iz istočne Srbije: Uspon na planinu Deli Jovan

Planinarsko društvo “Preslap” iniciralo je akciju na planini Deli Jovan, u istočnoj Srbiji. Deli Jovan pripada ogromnom masivu Karpata, i nalazi se između Negotina i Bora. Deli Jovan je u središtu trougla koji čine reka Dunav i gradovi Negotin i Bor. Deli Jovan je pitoma planina, u čijim lepotama se može podjednako uživati i leti i zimi.

Planinarsko društvo „Preslap“ svojim aktivnostima želi da izgradi planinarske mostove između južne i istočne Srbije. Planinari sa juga Srbije ne organizuju akcije u ovim krajevima previše često, i zato će „Preslap“ tokom 2018. godine svoje članove i prijatelje voditi i u Lazarev kanjon, i na planinu Stol kod Bora, a veliki jesenji uspon na Rtanj biće najbolja prilika za susret planinara na planini koja se može svrstati i u planine južne Srbije i u planine istočne Srbije.

U usponu na Deli Jovan, koji je održan u nedelju, 11. februara 2018. godine, učestvovalo je pedesetak planinara iz Niša, Aleksinca, Sokobanje, Zaječara i Skoplja.

Desetak članova „Preslapa“ iz Zaječara, popularnih „ajduka“, učinilo je sve da se planinari na Deli Jovanu i u selu Sikole podno negotinske strane Deli Jovana osećaju kao kod kuće.

Za ovu priliku, odabrana je maršruta sa istočne, negotinske strane planine, iz sela Sikole, preko Stevanskih livada, do vrhova Mali Deli Jovan (693 m), Veliki Deli Jovan (973 m), bezimeni vrh (1141 m) i Crni vrh (1137 m), te povratkom u Sikole. Dužina ove staze je 26 km. Zanimljivo je da najviši vrh planine nema ime, iako se na njemu nalazi impozantan objekat televizijskog repetitora, najstariji i najveći u Srbiji.

Zimski ambijent planinare je dočekao već u selu Sikole na oko 380 m nadmorske visine. Sveže napadali sneg nije, međutim, predstavljao veliku prepreku za grupu koju je maestralno vodio Berislav Trajković iz Planinarskog kluba „Železničar“ iz Aleksinca.

Berislav, jedan od najzaslužnijih pojedinaca za razvoj planinarstva na jugu Srbije i eskspanziju manifestacija u zadnjih desetak godina, odličan je poznavalac Deli Jovana i osmislio je izuzetno zanimljivu maršrutu koja je učesnicima predstavila Deli Jovan u potpunosti. I bogato i puno života selo Sikole, i Stevanske livade kao popularno izletište i potencijalni skijaški centar, i gustu stoletnu šumu u koju, kada se zakorači, stiče se utisak da čovek ovde nikada boravio nije… i ono najlepše – četiri vrha Deli Jovana, gde su Mali i Veliki Deli Jovan odvojeni dolinom, a potom Veliki Deli Jovan, bezimeni vrh i Crni vrh poređani kao u nizu.

Po vedrom danu, što na ovoj akciji nije bio slučaj, sa Deli Jovana se jasno vide i Dunav i Karpati u Rumuniji, i brojne planine istočne i centralne Srbije, sve do Rtnja.

Većina planinara sada je prvi put pohodila Deli Jovan i jedva čeka da ponovo dođe i na Deli Jovan i na ostale planine istočne Srbije. Mostovi koje grade planinari najlakše se prave i najstabilniji su.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Miroslav Lazić / Petar Ratković

About Miroslav Dokman 180 Articles
Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*