Ministar Goran Trivan: Nema izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini

Goran Trivan, ministar ekologije u Vladi Srbije rekao je danas u Pirotu da je on lično protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima kakva ja Stara planina i da će biti povučeni potpisi sa dozvola izdatih za izgradnju ove vrste energetskih objekata, a to se odnosi i na MHE u Pakleštici, prenosi portal Pirotske vesti.

“Ne postoji mini hiodrocentrala koja na zagađuje životnu sredinu. Greška je napravljena jako davno onda kada je dozvoljeno da se u zaštićenim područjima grade mini centrale. To je stav ministarstva i moj lični stav” – kazao je Trivan metaforično dodajući da se u ovim slučajevima lokalna vlast nalazi između čekića i nakovnja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je ovim povodom konstatovao da lokalna vlast nije nadležna za izdavanje dozvola, ali da  je izgradnja ovakvih energetskih objekata predviđena republičkim prostornim planom.

“Da li će se  mini centrale graditi ili ne, zavisi od  mišljena naldežnih  institucija kao što su vodoprivreda, elektorpivreda, Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Mi na to ne utičemo, a dozvole za izgradnju daje nadležno ministarstv” – rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, uoči  javne rasprave  o Predlogu zakona o klimatskim promenama, čiji je Pirot domaćin.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar