Crowdfunding radionica Slavko Ćuruvija fondacije – Nove tendencije u finansiranju nezavisnih medija

U hotelu “Jugoslavija” u Beogradu stručnjaci iz Slavko Ćuruvija fondacije održali su jednodnevni trening predstavnicima 16 lokalnih nezavisnih medija u Srbiji, među kojima je bio i portal FAR.

Najpre su izneta iskustva sa takozvanim Crowdfundingom u kome mediji koji imaju potrebe za dodatnim finansiranjem pokušavaju da preko za to predviđenih platformi ta sredstva dobiju direktno od svojih korisnika, odnosno publike. Rečeno je da je u Srbiji relativno malo rađeno na tom planu, ali su pokazani uspešni primeri KRIK-a, Autonomije i Alarma koji su za kratko vreme direktno od konzumenata sakupili sredstva za njihov opstanak ili nesmetan rad.

Primeri nekih slovenačkih i hrvatskih sajtova pokazuju da se uz istrajnost i posvećenost svojoj publici Crowdfundingom mogu postići dugoročni rezultati, dok u svetu ima medija koji sav svoj budžet ostvaruju isključivo na taj način, odnosno direktno od svojih konzumenata.

Takođe se govorilo i o pravilnom korišćenju društvenih mreža u tu svrhu, ali i o popularizaciji i protoku samih informacija nekog elektronskog medija. Dominantna društvena mreža u Srbiji je Fejsbuk i preko nje se većina elektronskih medija višestruko multiplikuje.

Na kraju su svi učesnici bili u obavezi da naprave po jednu Crowdfunding kampanju o kojoj se javno diskutovalo.

Ilir Gaši, Pavle Zlatić i Marko Živković iz Slavko Ćuruvija fondacije posle današnjeg treninga svima će uputiti dovoljno informacija o novim tendencijama u finansiranju i optimizaciji elektronskih medija, a shodno zainteresovanosti će i direktno pomoći u rešavanju problema lokalnih medija i portala.

Slobodan Aleksić Ćosa, Beograd

Foto: S. Aleksić

About Slobodan Ćosa Aleksić 390 Articles
Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*