Veselin Atanasov iz Bugarske jedan od pobednika najvećeg svetskog takmičenja u fotografiji – Sony World Photography Awards 2018

Svetska organizacija za fotografiju proglasila je pobednike prestižnog takmičenja Sony World Photography Awards 2018 na ceremoniji u Londonu.

Laskava titula Fotografa godine, kao i novčana nagrada od 25.000 američkih dolara, pripala je britanskoj umetnici Alis Tomlinson za seriju fotografija Ex-Voto.

Žiri je pohvalio njen rad zbog lepe produkcije, tehničke izvrsnosti i emotivne ilustracije hodočašća kao puta otkrivanja i žrtvovanja višoj sili.

Svi pobednici su na ceremoniji dodele nagrada dobili Sony digitalnu opremu za snimanje, a njihovi radovi će biti objavljeni u pobedničkoj knjizi i predstavljeni javnosti u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu.

Fotografkinja godine – Alis Tomlinson, Velika Britanija

Ex-Voto, pobednički rad fotografkinje iz Londona Alis Tomlinson (43), obuhvata formalni portret, pejzaž velikog formata i male detaljne slike mrtve prirode „ex-voto” (žrtava religijske predanosti) koje se nalaze na mestima hodočašća u Lurdu (Francuska), Balivorniju (Irska) i Grabarki (Poljska).

Fotografkinja uglavnom istražuje teme životne sredine, pripadanja i identiteta. Nedavno je diplomirala na master studijama Antropologije putovanja, turizma i hodočašća i dobitnica je mnogih nagrada za fotografiju.

Fotograf godine u Otvorenom takmičenju – Veselin Atanasov, Bugarska

Atanasovova fotografija Rana jesen (Early Autumn) izabrana je za najbolju pojedinačnu fotografiju na svetu, za koju je nagrađen sa 5.000 američkih dolara.

Ovaj IT stručnjak je samouki fotograf koji je počeo da fotografiše 2014. godine. Pobednička fotografija predstavlja jesen u Nacionalnom parku Centralni Balkan.

Mladi fotograf godine – Megan Džonson, SAD, 16 godina

U kategoriji za fotografe od 12 do 19 godina, Džonsonova je nagrađena za fotografiju Still. Snimljena na litici blizu njene kuće u Konektikatu, crno bela fotografija obuhvata složenost i zamršenu samoću sa kojom se fotografkinja susreće u svakodnevnom životu.

Student fotograf godine – Samjuel Bolduk, Kanada, 20 godina

Bolduk je odabran u kategoriji studenata za seriju fotografija pod nazivom Teret (The Burden). Njegov rad prelepo ilustruje fizički teret plastičnog otpada u životnoj sredini i ističe koliko je hitna potreba da se zaustavi zagađenje. Bolduk je predstavljao koledž Matan iz Kvebeka, za koji je i osvojio Sony fotografskу opremu u vrednosti od 30.000 evra.

Nagrada za izuzetan doprinos fotografiji – Kandida Hofer

Kao jedna od vodećih svetskih savremenih fotografa, nemačka umetnica Kandida Hofer poznata je po svojoj preciznoj metodologiji i tehnici. Njeni moćni portreti velikih, praznih enterijera deo su najvećih zbirki širom sveta. Nagrada je svojevrsno priznanje umetnici za njen doprinos fotografiji.

Sony World Photography Awards je najraznovrsnije svetsko fotografsko takmičenje koje je osnovala Svetska organizacija za fotografiju. Na 11. izdanje pristiglo je rekordnih 320.000 fotografija autora iz preko 200 država, koje predstavljaju neke od najboljih savremenih fotografija snimljenih u toku prethodne godine. Godišnja izložba u Londonu okuplja najbolje afirmisane fotografe, kao i nove talente iz čitavog sveta, omogućujući pobednicima i fotografima koji su se našli u užem izboru priliku da predstave svoj rad na međunarodnoj sceni. Prijave za Sony World Photography Awards 2019 biće otvorene 1. juna ove godine i potpuno su besplatne.

Izvor i foto: designed.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar