Radko Vlajkov u emisiji “360 stepeni” TV N1: Vi sprovodite reforme, mi ćemo održavati vatru

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je u “360 stepeni” TV N1, da je zadovoljan Samitom u Sofiji na kojem je, kako kaže, potvrđena evropska perspektiva za Zapadni Balkan. Vlajkov je uveren da Srbija može postati članica EU do 2025.

Ambasador Vlajkov je rekao da je glavna poruka Samita ono što je u Sofiji izjavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk – da ne postoji plan B, prenosi N1.

Bugarska je, kako kaže, uspela da ubedi ostale države članice EU da vrate fokus na proširenje Unije i na Zapadni Balkan, i zemljama regiona danas je jasno potvrđena evropska perspektiva.

“Od sad, pa nadalje sve zavisi od naših zajedničkih napora – napora srpskih političara da sprovode reforme i naših napora da ‘održavamo vatru’. Ovo je istorijski dan za EU, Zapadni Balkan, Bugarski i Srbiju. Zajedno smo uspeli”, ocenio je ambasador.

Vlajkov je ocenio i da se region dosta promenio od poslednjeg Samita EU i zemalja regiona u Solunu 2003. godine. Srbija je tada, kako kaže, bila zemlja koja je još dokazivala da je na putu ka demokratiji, danas je, prema njegovoj oceni, prosperitetna zemlja sa jasnom strategijom čiji je osnovni cilj članstvo u EU.

“2025. godina nije obećanje, već indikacija da ako se reforme nastave, da će 1. januara 2025. građani Srbije doživeti ono što su bugarski građani doživeli 2007 – jednu neopisivu euforiju i nadu za drugačiji život”, naveo je Vlajkov ističući da su građani Bugarske morali da “stisnu zube” kada su sprovođene najteže reforme, ali da danas nema Bugarina koji nije zadovoljan zbog članstva u Uniji.

Bugarsku je napred vodio konsenzus politike i društva, ukazuje Vlajkov i ističe da je upravo to ono što je potrebno Srbiji kako bi se evropski put ubrzao. Kaže da u parlamentu ima antievropskih partija koje svojim ponašanjem utiču na političare, kao i da u srpskim medijima često može da pročita pisanja o EU koja nisu tačna.

“Podrška (EU) nije bezuslovna, vezana je za ispunjavanje kriterijuma. Pomažemo iskustvom, ne otkrivamo toplu vodu, ali stvari su na srpskoj strani. To zavisi od simbioze između politike i društva”, ocenio je Vlajkov.

Izvor: N1

Foto: Ambasada R. Bugarske u Beogradu

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar