Dimitrovgradski osnovac Danko Sotirov osvojio prvu nagradu na Međunarodnom festivalu „Muzičko proleće“ u Smederevskoj Palanci

Talentovani dimitrovgradski pijanista Danko Sotirov, učenik drugog razreda Osnovne škole za muzičko obrazovanje „Dr Dragutin Gostuški“ – Pirot odseka za klavir u klasi nastavnika Saše Aleksića osvojio je prvu nagradu na VIII Međunarodnom festivalu „Muzičko proleće“ koji je održan 23. maja u Smederevskoj Palanci. Danko je u konkurenciji 37 vršnjaka osvojio 95 od maksimalnih 100 bodova.

U razgovoru za portal FAR Danko Sotirov, inače i učenik trećeg razreda OŠ „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu je rekao da je izuzetno srećan, što je u relativno kratkom vremenskom periodu osvojio dve prve nagrade na međunarodnim muzičkim smotrama u Aranđelovcu i Smederevskoj Palanci.

„Zadovoljan sam svojin nastupom na ovom muzičkom festiivalu i osvojenom prvom nagradom. U početku sam, prilikom izvođenja prve kompozicije, imao malu tremu koja je kasnije nestala kako je vreme odmicalo. Na takmičenju sam se predstavio sa tri kompozicije Arabeska (Fridrih Burgmiler), Sonatina (Mucio Klementi) i Menuet (Johan Sebastijan Bah). Ovim putem bih se zahvalio i svom nastavniku Saši Aleksiću, koji mi je zajedno sa mojim roditeljima pružao podršku na festivalu“ – istakao je Danko.

Danko je takođe naglasio da se nada da će i u budućnosti nastaviti sa  osvajanjem nagrada na muzičkim takmičenjima i dodao da mu već 30. maja predstoji završni koncert u školi „Dr Dragutin Gostuški“, na kome će se predstaviti sa Betovenovom kompozicijom Sonatina.

 A. Todorov

Foto: Dejan Sotirov

About Aleksandar Todorov 1562 Articles
Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*