Počeo prvi krug upisa u srednje škole, Gimnazija u Dimitrovgradu na listi želja 63 učenika

U Srbiji je danas počeo prvi krug upisa učenika u srednje škole za školsku 2018/2019. godinu.

U Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu i ove godine planiran je upis  ukupno četiri odeljenja: dva gimnazijska odeljenja opšteg tipa i dva odeljenja za obrazovni profil turističko-hotelijerski tehničar, pri čemu se u okviru oba profila u jednom odeljenju nastava izvodi na srpskom, a u drugom na bugarskom jeziku.

Na osnovu liste želja koju su popunjavali svršeni osnovci, za dimitrovgradsku Gimnaziju opredelilo se ukupno 63 učenika: 15 za gimnazijsko odeljenje na srpskom i 16 na bugarskom jeziku, a za profil turističko-hotelijerski tehničar – 15 za nastavu na srpskom, i 17 na bugarskom jeziku.

Novina koja očekuje buduće srednjoškolce je opredeljivanje za izborne programe, čime će biti omogućeno da učenici samostalno kreiraju deo svog obrazovanja u zavisnosti od svojih potreba i interesovanja. U Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ ponuđeni programi su Jezik, mediji i kultura, Zdravlje i sport, Umetnost i dizajn i Primenjene nauke, od kojih učenici biraju dva. Detaljniji podaci o izbornim programima, kao i dodatne informacije o upisu mogu se naći na sajtu Gimnazije.

Upis u srednje škole trajaće i sutra, a u Gimnaziju u Dimitrovgradu učenici se mogu upisati u periodu od 8:00 do 15:00 časova.

Na preostala slobodna mesta budući srednjoškolci moći će da se upišu u drugom upisnom krugu u četvrtak, 12. jula.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov / Danijela Apostolov Videnov

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*