Žetveni poslovi u Srbiji obavljeni na 85 odsto površina, a učestale padavine smanjile hektolitarsku masu

Žetva pšenice, kojom je prošle godine u Srbiji posejano preko 630.000 hektara, nije završena zbog obilnih padavina. I pored obećavajuće sezone, mnogi ratari nisu zadovoljni, a posebno oni koji tek ovih dana skidaju pšenicu sa njiva, a niko neće da je otkupi. Poljoprivrednici koji su žetvu obavili pre kiša zadovoljni su i prinosom i kvalitetom, ali ne i cenom.

Rod hlebnog žita je šarolik, kao i kvalitet u zavisnosti od područja, ali i od  toga kako je urađena agrotehnika i koliko je bilo padavina. Učestale kiše u velikoj meri su smanjile hektolitarsku masu. Prekidana čestim kišama, biće ovo jedna od najdužih žetvi u Sbiji.

Prvi otkosi pali su 10. juna, a do sada je skinuto 85 odsto površina pod pšenicom. Predviđanja su da će ukupni rod sa prelaznim zalihama iznositi 3,5 miliona tona, a oni koji trguju žitom ističu da će biti problem kako prodati pšenicu na inostranom tržištu, jer dobar deo roda zbog padavina ne zadovoljava parametre kvaliteta.

Na području Pirotskog okruga i na teritoriji dimitrovgradske opštine učestale kiše prekinule su žetvene radove, a prema procenama agrostručnjaka prinosi hlebnog žita su niži u odnosu na prošlu godinu i neće premašiti 3,5 tona po hektaru.

P. Videnov (Agro Dan / RTV / PSSS Pirot)

Foto: Petar Videnov

About Petar Videnov 2073 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*