Ružić za RTS: Bavljenje politikom nije u nadležnosti nacionalnih saveta

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić potvrdio je za RTS da će izbori za Savete nacionalnih manjina biti raspisani za 4. novembar. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina, a ne politikom, izjavio je gostujući u Dnevniku RTS-a Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pripadnici nacionalnih manjina pozvani su da se upišu u birački spisak za predstojeće izbore za Savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani sredinom meseca. Trinaest odsto populacije Srbije čine pripadnici nacionalnih manjina, što je retkost u zemljama regiona a čime se Srbija ponosi, rekao je Ružić.

“Mi tu tradiciju baštinimo i u mnogim stavkama smo i iznad evropskih standarda kada je reč o pripadnicima nacionalnih manjina. Reč je o pozitivnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, školovanju i sličnim pogodnostima”, istakao je ministar Ružić.

Na jesen će se glasati u 21 savetu za nacionalne manjine a da li će biti osnovan i 22 savet zavisi od broja pripadnika ruske manjine.

“Imamo 21 nacionalni savet, a da li će i Rusi da učestvuju zavisi koliko će ih biti upisano u posebni birački spisak. To nije oročeno već je to kontinuirani proces i nije vezan samo za izbore”, objasnio je Ružić.

Takođe, od broja upisanih pripadnika nacionalnih manjina u posebni birački spisak zavisi i da li će izbori biti neposredni ili posredni.

“Neposredni izbori će biti ukoliko je više od 40 odsto upisano u posebni birački spisak. Ako ne, onda se predstavnici biraju posredno, preko elektorske skupštine”, naglasio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zakoni jasno preciziraju nadležnosti Nacionalnih saveta, i stepen bavljenja politikom. Ipak, postavlja se pitanje da li će kampanja ponegde podsećati na one stranačke.

“Kampanje će biti kao i za svake druge izbore ali treba imati u vidu delokrug rada saveta. Saveti za nacionalne manjine su zaduženi da se bave kulturom, obrazovanjem i medijima na jezicima nacionalnih manjina a ne politikom”, rekao je Ružić.

Da li je deo kampanje i poseta Sulejmana Ugljanina Prištini i najava Bedžeta Pacolija da će podržati zahteve Bošnjaka.

“Kršenje ustava u svakoj uređenoj državi nije dopušteno, o čemu bi trebalo da vodi računa gospodin Ugljanin. Sva prava nacionalnim manjinama su zagarantovana, a mnoga su i iznad evropskih standarda. Ono što nigde u svetu nije dozvoljeno je separatizam i to im Srbija nikada neće dozvoliti”, zaključio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 Izvor: rts.rs

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar