Manifestacija “Dani Niškog bureka” okupila goste iz Srbije, Makedonije, Grčke i Bugarske

U amfiteatru na keju pored Nišave, kod Oficirskog doma, održavaju se „Dani Niškog bureka”, gastro-turistička manifestacija u organizaciji Unije pekara Srbije. Manifestaciu je otvorio direktor Turističke organizacije Niš gospodin Uroš Parlić.

Ove godine dodeljene su nagrade pekarama „Branković“ i „Kalinka“. Prvoj za dugogodišnju proizvodnju i očuvanje tradicije proizvodnje Niškog bureka, a drugoj za humanost jer je nabavila veliku peć za crkvu.

Ovaj događaj počeo je 16. avgusta, a završiće se 19. avgusta uz spektakularni koncert. Na “Danima Niškog bureka” predstavili su se i gosti iz Makedonije, Grčke i Bugarske, koji burek zovu “banica”.

Recept dobrog bureka po kome je nadaleko čuven Niš, ne odaje se lako. Sa sirom, sa mesom, slatki i slani, retko ko je odoleo da ne proba više vrsta već prve večeri. Goste i domaćine, kao i takmičare pozdravio je gradonačalnik Niša Darko Bulatović, a potom se i zasladio.

Pripremio: Ž. Kostić

Foto: Žiža Kostić

About Živorad Žiža Kostić 240 Articles
Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*