KUD “Caribrod” od 15. do 21. septembra na međunarodnom festivalu “Sarimsakli – Dikili trophy”

Prvi i drugi ansambl kulturno-umetničkog društva “Caribrod” od 15. do 21. septembra boraviće u poznatnom turskom letovalištu Sarimsakli. Dimitrovgradski folkloristi će učestvovati na međunarodnom folklornom festivalu “Sarimsakli – Dikili trophy”, a na repertoaru su planirane tri koreografije – Ponišavlje, Šopska svita i Leskovac). Publici će se predstaviti i pevačka grupa KUD-a.

Dalibor Gligorov, umetnički rukovodilac kulturno-umetničkog društva kaže za FAR da su prethodnih dana folkloristi marljivo radili i da će se ljubiteljima folklora u Turskoj predstaviti na najbolji način.

Prema rečima Besima Biberovića, direktora festivala, na ovom kulturnom događaju se kroz igru, pesmu, kostime i kuhinju naroda širom sveta šalje poruka mira. Očekuje se učešće raznovrnih ansambala iz zemlje domaćina, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Ukrajine, Malezije i dr.

Smotra je takmičarskog karaktera, a učesnike će ocenjivati internacionalni žiri.  Pored glavnih nagrada biće uručene nagrade za najbolji scenski nastup, atraktivnost, najbolji orkestar, najbolji kostim, kao i najmladjem i najstarijem učesniku. Biraće se i mis festivala i dodeliti specijalna priznanja.

Tokom trajanja ove tradicionalne manifestacije biće upriličena i izložba slika srpske umetnice Olivere Adžić, koja kroz svoja umetnička dela prikazuje tradiciju i narodne nošnje. Specijalna gošća u revijalnom delu festivala biće prvakinja orijentalnog plesa Yasmin.

Festival će pratiti regionalna televizija Novi Pazar, a prenos uživo može se pogledati na društvenim mrežama – facebook stranici instagram profilu.

P.Videnov

Foto: Toni Aleksov / lelaart.wordpress.com

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

About Petar Videnov 2073 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*