Danas: Evropa poziva vlast da se ne meša u rad medija

Evropski parlament snažno ohrabruje srpske vlasti da pojačaju napore kako bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i medija, navodi se u kompromisnom izveštaju izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera, piše list Danas.

U izveštaju Mekalistera, u koji je Danas imao uvid, naglašava se da pretnje, nasilje i zastrašivanje upereni protiv novinara i medija, uključujući i uzmeiravanje i zastrašivanje putem sudskih procesa “ostaju tema za zabrinutost”.

Kako navode, Evropski parlament poziva zvaničnike da budu dosledni u javnom osuđivanju bilo kakvog oblika zastrašivanja novinara i da se uzdrže od mešanja u aktivnosti novinara i medija što se odnosi i na izborne kampanje. O kompromisnim amandmanima Spoljnopolitički odbor EP raspravljaće na sednici u četvrtak 27. septembra u Briselu.

Stiglo je više od 200 amandmana, a usaglašeno je 30.

U amandmanima koji su usaglašeni ističe se važnost “rada opozicije u demokratiji” i podvlači da “opozicioni političari ne treba da budu predmet kleveta”, a upozorava se i da se “javni diskursi pojedinih političara zloupotrebljavaju da se podstakne rast radikalizma”.

  Izvor: N1 / Danas

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar