Sejdinović: U medijima dramatično, a vlast traži još dokaza

Nakon jučerašnjeg sastanka novinarskih i medijskih udruženja sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za saradnju s medijima – ništa novo, kaže predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. Očekivali smo da dobijemo odgovore na 13 zahteva za rešavanje gorućih problema, ali se to nije desilo i uopšte nismo zadovoljni, dodao je.

Šest novinarskih i medijskih udruženja predalo je polovinom avgusta na sastanku s vladinim timom za medije 13 zahteva Vladi Srbije, u kojima navodi da od ispunjenja tih zahteva zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

“Očekivali smo da posle mesec i po dana od tog sastanka dobijemo neke odgovore. Sastanak je trajao oko dva i po sata, rasprava je bila žustra, na trenutke mučna… Loša vest je da ništa nije urađeno, dobra vest je da smo dobili dodatna uveravanja da će se na tim problemima raditi”, rekao je Sejdinović u Danu uživo Televizije N1.

On je naglasio da su predstavnici Koordinacionog tela tražili da se umesto 13, napravi pet prioritetnih zahteva, jer su, kako su rekli, previše široki.

“Nismo zadovoljni, pogotovo onim delovima tokom kojih su predstavnici vlasti ukazivali da ti problemi i ne postoje”, dodao je Sejdinović.

Evropski parlament u četvrtak je razmatrao predlog rezolucije kojom se izražava zabrinutost za stanje medijskih sloboda.

“Izveštaj Evropske komisije, kao i mnogih drugih institucija govore o dramatičnoj situaciji u medijima u Srbiji. Predstavnici vlasti su od nas tražili dodatne dokaze, da li neko etiketira novinare, što je bilo pomalo i cinično, jer su neki od nas lično bili predmet napada tih predstavnika države u slučajevima koji nisu do sada ni procesuirani”, rekao je Sejdinović.

U dobrom delu razgovora, navodi Sejdinović, predstavnici vlasti su se složili da postoje problemi, i ponudili neke modele.

“Ali ja moram da kažem da smo nezadovoljni, jer to ide jako sporo. Od prvog sastanka sa Anom Brnabić, jedini napredak je da su medijski projekti oslobođeni od PDV-a, ali mnogo, mnogo većih problema ima na medijskoj sferi od toga”, kazao je predsednik NDNV-a.

Na pitanje o pretnjama i etiketiranju novinara, Sejdinović je ponovio da bi “vlast trebalo da prestane da čini neke stvari”.

“Ja sam rekao, mislim baš na N1, da neke stvari mogu da se promene, ne da vlast nešto uradi, nego da prestane da čini… Oni su tražili da mi konkretne slučajeve navedemo pa će oni ne znam šta uraditi, što smatram da je pomalo cinično, jer smatram da je u pitanju jedan trend”, kaže gost N1.

On navodi da u tom etiketiranju postoji matrica.

“Prvo vas jedan predstavnik vlasti etiketira, onda u medijima, taboidima bliskim vlasti i koji služe isključivo za difamiranje političkih protivnika, i ne samo njih, već i predstavnika civilnog društva, a onda kreće i kanonada pretnji i uvreda na društvenim mrežama”, kaže Sejdinović.

“Savet REM-a kao sluga vlasti”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je Regulatornom telu za elektronske emitere (REM) prijavu protiv Televizije Pink zbog kršenja zakona. NUNS je u prijavi naveo da je u ponedeljak, 24. septembra TV Pink direktno prenosila stranački skup – sednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke, što je eksplicitno zabranjeno Zakonom o elektronskim medijima.

Usledio je odgovor članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić.

“Odakle vam ideja da je govor predsednika države, kome Zakon o predsedniku države daje puno pravo da bude i predsednik stranke, reklamiranje političke organizacije? Sad biste da zabranite novinarima da izveštavaju o aktivnostima predsednika zemlje”, poručila je Zekić.

Sejdinović kaže da je Zekić prekršila proceduru, jer bi o tom prenosu trebalo da se oglasi Savet REM-a nakon analize.

“Ono što je mene zaprepastilo je odgovor Olivere Zekić koji je skandalozan i koji pokazuje da ta osoba nije dostojna da obavlja tu funkciju”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj dokazuje “jednu dubinsku i medijsku devijaciju”, gde, kako kaže, ne znate gde počinje stranka, gde se završava država. “Radi se o potpunom zamešeteljstvu”, kaže gost N1.

U mnogim zemljama je funkcionerska kampanja zabranjena, a vi ovde imate ordinaran slučaj u kome se prenosi sednica glavnog odbora jedne stranke na televiziji s nacionalnom pokrivenošću, dodao je Sejdinović.

“Ali, dobro je da građani vide ko sedi u Savetu REM-a i da vide da REM nije nezavisno regulatorno telo, već sluga jedne vlasti. Savet REM-a je jedan od najozbiljnijih problema ove medijske scene”, kazao je Sejdinović.

On je podsetio na nedavni sukob u vezi sa rijalitijima i tome da li ga treba posebno naplaćivati, kako je to predložio ministar Vladan Vukosavljević.

“Ministri su razmenili različita mišljenja, ali te rasprave ne bi ni bilo i tog problema da Savet REM-a radi svoj posao”, rekao je Sejdinović.

Izvor: N1

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar