Muzika, ritualne igre, stari običaji obeležili „ETNOLIK – dijalog kultura“, manifestaciju posvećenoj očuvanju kulturnog nasleđa

U sklopu obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa juče je na platou ispred Centra za kulturu u Dimitrovgradu održana manifestacija „ETNOLIK – dijalog kultura“, čiji je organizator Centar za održivi prostorni razvoj „balkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada.

Na ovom svojevrsnom događaju predstavljeno je nematerijalno kulturno etno nasleđe naroda sa obe strane srpsko-bugarske granice. Učesnici manifestacije bili su izvođači na tradicionalnim narodnim instrumentima i „Kukerski klub“ iz opštine Mirkovo, Republika Bugarska, koji je na nesvakidašnji način predstavio dimitrovgradskoj publici svoje rituale i običaje.

Nakon defilea kukera iz susedne Bugarske ulicama Dimitrovgrada, na platou ispred Centra za kulturu održan je glavni deo programa. Tim povodom prisutnima su se obratili Gordana Rančev, predsednik CZOPR „balkanARHitrav“, Vladica Dimitrov predsednik opštine Dimitrovgrad i Cvetanka Jotina, predsednik opštine Mirkovo.

Rančeva je u ime organizatora pozdravila goste i zahvalila se svim učesnicima manifestacije, a ujedno je čestitala Kukerskom klubu iz susedne Bugarske na nedavno osvojenoj zlatnoj medalji na festivalu u Nesebru.

Predsednik opštine Dimitrovgrad je naglasio da je ovakav vid saradnje između dveju opština veoma značajan za obe strane. On je u svom obraćanju kazao i da je cilj ovakvog jednog skupa upisivanje manifestacije u nematerijalno kulturno blago opštine.

„U pojedinim selima Zabrđa postojao je sličan običaj, kao kod gostiju iz Mirkova, pod nazivom Smilovska kamila. Cilj nije bio samo da se isteraju zli duhovi i da se poželi dobar rod i plodna godina, već i da se sve ono što bi oni sakupili na kraju godine podarili najsiromašnijem meštaninu sela. Ti običaji su se nažalost izgubili, ali ono što je još gore nestala je i solidarnost koja je postojala među ljudima. Na nama je dužnost da sve to vratimo, kako je bilo nekada, zaključio je Dimitrov.

„U ovaj prekrasan mali gradić došlo je 45 članova našeg Kukerskog kluba, koji su sa oduševljenjem i radošću prihvatili poziv organizatora da ponovo dođu u Dimitrovgrad. Običaj je da oni kroz tradicionalne rituale koji su karakteristični za naš kraj oteraju zle sile. Kod nas u Mirkovu taj običaj se obeležava početkom proleća, u vreme praznika Sirni Zagovezni. Tada naše staroplaninsko selo treperi od zvukova zvona, koje nose kostimirani kukeri“ – istakla je Jotina.

Manifestacija „ETNOLIK – dijalog kultura“ realizuje se u okviru republičkog projekta očuvanja i promocije nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

  A. Todorov

Foto: FAR

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar