Poznati profesor fotografije i grafičar Branimir Karanović izložio svoja dela u dimitrovgradskoj galeriji        

Sinoć je u galeriji ,,Metodi Meta Petrov”, po prvi put u Dimitrovgradu, svoju izložbu fotografija otvorio prof. Branimir Karanović. Diplomirao je 1974. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Božidara  Džmerkovića. Magistrirao je 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Marka Krsmanovića.

Od kada je početkom 70-ih godina XX veka počeo da se bavi fotografijom, Branimir Karanović je okrenut urbanoj tematici i svakidašnjici. On veoma ceni fotografiju, takođe je i kolekcionar starih stvari. Fotografiše razne predmete buvljaka i deponija, polomljene ili improvizovane koševe, znakove, skrivene, na prvi pogled neprimetne motive, stvarajući serije slagalica upečatljivog narativa.

,,To nije uobičajena izložba fotografija, jer ima puno iskustva slikarstva i grafike.” – kaže Karanović.

Kreće se između crno-bele i kolor fotografije. Prikazuje paradoksalne i ironične scene, situacije, stanje savremenog sveta. Takođe se opredeljuje i za kreativnu fotografiju.

,,Svaki detalj, čak i banalan, je bitan.” – ističe profesor.

Branimir Karanović izlaže od 1974. godine. Priredio je više autorskih izložbi fotografija  i grafika u Beogradu, Solunu, Novom Sadu, Zagrebu, Čačku, Ljubljani, Veneciji. Takođe učestvuje i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu – Krakov, Edinburg, Lisabon, Solun, Njujork, Berlin, Pariz,Tokio… Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za fotografiju i grafiku.

Izložba će biti otvorena do 16. novembra, a na otvaranju ove postavke govorio je i Svilen Stefanov, profesor Nacionalne umetničke akademije u Sofiji.

  Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar