Novinarima KRIK-a uručena međunarodna nagrada za izuzetne zasluge

Uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću i novinarki Dragani Pećo uručena je međunarodna nagrada za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2018. godini koju dodeljuju „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i „Centralno-evropska inicijativa (CEI)“.

Dojčinović je prilikom uručenja nagrade ukazao da novinari u Srbiji rade pod konstantnim pritiskom vlasti, ali da situacija nije bolja ni u Evropi.

„Evropa postaje nesigurno mesto, prošle godine u zemljama EU ubijeno je troje novinara – kolega iz Slovačke, koleginice sa Malte i iz Bugarske. Nezavisnim novinarima postaje sve teže da rade, ali jedino što nam ostaje je da se borimo“, rekao je urednik KRIK-a.

Dojčinović i Pećo proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima. Kako je naveo žiri, hrabre priče novinara KRIK-a imale su značajan uticaj na društvo u okruženju punom izazova. Nagradu su dobili i za doprinos istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

„Često rade u opasnim i nebezbednim uslovima i pod pritiskom, a oboje su dobijali i pretnje“, bio je deo obrazloženja žirija pri odluci o dodeli nagrde.

Žiri je u obrazloženju nagrade podsetio da su Dojčinović i Pećo radili na međunarodnom novinarskom projektu „Rajski papiri“ zbog čega su dobili velika priznanja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Osim novinara KRIK-a nagradu je dobio i Nino Bilajac, novinar sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koji je proglašen najboljim mladim profesionalnim novinarom. Novinar iz Mađarske Akos Keler-Alant dobio je specijalno priznanje, dok je crnogorska novinarka Olivera Lakić koja je ranjena u maju ove godine dobila zahvalnicu.

Žiri je pri izboru nagrađenih podsetio i na rad slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka koji je ubijen početkom ove godine.

SEEMO je mreža urednika, novinara i medijskih radnika u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi. Međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja odlučivao je o 17 prijava za nagradu.

  Izvor: KRIK

Foto: Irina Ursu

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar