Oprez za volanom zbog snega i leda na kolovozu!

Zahlađenje sa snegom koje je zahvatilo Srbiju zadržaće se do nedelje, kada   meteorolozi najavljuju porast dnevnih temperatura. Vozače očekuju zimski uslovi vožnje, ali i prestanak padavina.

Auto-moto savez Srbije saopštava da su u nižim predelima kolovozi mokri ili pod manjim snežnim pokrivačem kojeg ima u raskvašenom stanju, dok na putevima u višim predelima treba računati na sneg.

Visina snežnog pokrivača se kreće od 1 do 25 cm. Na području meteorološke stanice u Dimitrovgrada visina snega dostigla je 9 centimetara.

AMSS upozorava vozače da i pored intenzivnih intervencija putara na posipanju kritičnih deonica, niske temperature pretvaraju svaku vlažnu deonicu u led ili poledicu, te se apeluje na učesnike u saobraćaju da na put kreću isključivo sa zimskom opremom i dobrim zimskim gumama, jer su česta proklizavanja vozila.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “Putevi Srbije”, na naplatnim stanicama nema zadržavanja, dok na graničnim prelazima u zemlji na putničkim terminalima trenutno nema zadržavanja dužih od 30 minuta.

Nadležni iz “Puteva Srbije” savetuju vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažлjivo i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Sinoptičari kažu da se danas očekuje postepeno razvedravanje, biće i sunca i oblaka, a i hladnog vazduha sa severa Evrope. U naredna 2 do 3 dana u jutarnjim satima temperature će se kretati od -10 do -5 stepeni.

P. Videnov (izvor: RHMZ / AMSS / Putevi Srbije)

Foto: Stefan Pavić

About Petar Videnov 2135 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*