Veliki Nišville spektakl u Beogradu: Gipsy Kings sviraju za Šabana Bajramovića

Deset godina nakon velikog koncerta “Prijatelji Šabanu” u Beogradu, Internacionalni Nišville jazz festival poziva publiku na još jedan omaž kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, koji će biti održan večeras u Sava centru uz Gipsy Kings.

Koncert “Prijatelji Šabanu” je 2008. godine, uz podršku Ministarstva kulture i tadašnjeg ministra Nebojše Bradića okupio najveće muzičke poštovaoce Šabanove muzike. Sada, 10 godina kasnije, Nišville ispunjava veliku želju preminulog pevača i dovodi njegovu omiljenu grupu Gipsy Kings u Sava centar. Paco Baliardo će sa svojom grupom izvesti nekoliko pesama Šabanu u čast, posebno njegovu omiljenu “My way” koju je preveo na romski jezik i izvodio.

Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nišvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”. Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih na umetničkoj kolonizaciji niške tvrđave “Art to go Jazzy“, kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame“ među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.

Koncert počinje u 20:00 časova.

Kako je satnicom prediđeno, legendarna grupa Gipsy Kings započeće svoj koncert večeras u Sava centru u 21:30 časova. Ovaj mini festivalski dan Nišvilla imaće svoj uvodni deo od 19.30 do 20 časova u foajeu  nastupom Nisville Youth orkestra gde će biti otvorene i dve izložbe  slikarskih radova sa umetničke kolonizacije Tvrđave  “Art to go jazzy”. Zatim će se u velikoj dvorani Sava centra polusatnim koncertima predstaviti Nišville Big bend sa dirigentom dr Dragoslavom D. Petrovićem i specijanim gostom Bubišom Simićem. Posle njih nastupiće najpoznatiji srpski jazz sastav u medjunarodnim okvirima EYOT od 20:30 časova. Dok se Gipsy Kings budu pripremali za svoj nastup u foajeu će nastupiti sastav koji će otvoriti naredni Nisville jazz festival septet Jayus jazz.

Posetioci će u pauzama izmedju koncerata u foajeu i velikoj dvorani moći da vide i video projekcije pratećeg filmskog, teatarskog, književnog i likovnog programa Nišville jazz festivala.

Ovaj koncert biće i svojevrsni omaž Šabanu Bajramoviću s obzirom na to da se dešava na desetogodišnjicu od njegove smrti, odnosno koncerta “Prijatelji Šabanu”. Gipsy Kings će se za tu priliku pojaviti na sceni sa statuetom Šabana koju su dobili na Nišville jazz festivalu.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava centra i na svim prodajnim mestima u mreži Eventim.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar