VIDEO: ClassicArt String kvartet i ansambl iz Sofije održao koncert u Niškom simfonijskom orkestru

Bugarski ClassicArt String kvartet i ansambl održao je  8. decembra koncert u Nišu. Ovaj ansambl je u svom punom sastavu prvi put ovom prilikom nastupio pred niškom publikom u Niškom simfonijskom orkestru.

ClassicArt String Quartet i Ansambl iz Sofije je kolektiv entuzijazista klasične muzike. Izvode klasičan repertoar, stvaraju eksperimentalne i tradicionalne performanse, sviraju akustične instrumente i istražuju multimedijalne projekte. Ovi muzičari pozivaju publiku da bude saradnik u stvaranju beskrajno izražajnog zvuka.

Njihova priča o nastanku je vrlo zanimljiva. Na početku je sve bila veza između dva rođaka – pijaniste i violončeliste, koji su živeli preko Atlantskog okeana. Zajedničko sviranje dugo je bio samo san.  Sa ljubalju i entuzijazmom rođen je ovaj ansambl, koji sada okuplja muzičare iz Sofijske filharmonije, orkestra opere i Bugarskog nacionalnog radija. Iako nekoliko njih živi i radi u inostranstvu, uvek se rado vraćaju iz više razloga, a između ostalog i kako bi održavali koncerte. Sviraju klasičnu muziku, bugarsku klasičnu i novu bugarsku klasičnu muziku.

Njihova vizija je da muziku dovedu do publike koja je već poznaje i voli, ali i do publike koja još uvek ne zna da je voli.

Ovaj ansambl je u Nišu nastupio u sastavu: Ljudmil Nenčev – violina, Cvetelina Popova Stojkova – violina, Evgenija Georgijeva Badžijeva Dimova – violina, Kristijana Alipijeva Genova Mihajlova – violončelo, Mihail Mihajlov – horna i Evica Radevska – horna.

Ekipa portala FAR snimila je deo koncerta i razgovarala sa Evicom Radevskom.

Radevska je rođena u Zaječaru, gde je završila osnovnu školu na dva odseka, za klavir i hornu. Nakon gimnazije dolazi u Niš, gde nastavlja srednju muzičku školu na odseku za hornu i počinje studije engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Upisala je Muzičku akademiju u Novom Sadu, a u međuvremenu je diplomirala na Filozofskom fakultetu. Nastavlja studije horne u Nišu i učestvuje na mnogim takmičenjima. Njeno primarno interesovanje je promovisanje moderene muzike što je rezultiralo premijernim izvođenjem mnogih kompozicija.

Emilija Vacev

Snimatelj i Foto: Žiža Kostić / DIP Production

Mini koncert: ClassicArt String kvartet i ansambl u Nišu

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar