Molijerov „Žorž Danden“ niškog pozorišta oduševio publiku na „Balkan Teatar Festu“

I nakon 350 godina Molijerovo delo i dalje oduševljava publiku u pozorištima.

„Balkan Teatar Fest“ je, nakon kratke pauze, nastavljen sjajnom predstavom glumaca Narodnog pozorišta iz Niša, a sinoć je Molijerovo delo ponovo oživelo sjajnim teatralnim performansom u renoviranoj sali Centra za kulturu u Dimitrovgradu. Molijerovo delo iz 1668. godine glumci su predstavili nizom komičnih situacija koje su kod publike, u isto vreme, izazvale i smeh i žaljenje nesrećnog Žorža Dandena. Ovaj komad je režirao Dragoslav Savić – Safe, koji je ujedno i glumio glavnu ulogu u predstavi.

Žorž Danden je bogati seljak koji se oženio Anželikom, ćerkom gospodina i gospođe od Sotanvila, koja ga vara i prezire sa plemićem Klitandarom. Njeni otac i majka, šta god uradio ili rekao Žorž, veruju jedino njoj, a Žorža poštuju samo zbog novca koji je stekao radom na selu. On nikako ne može da dokaže njima da ga njegova voljena vara. Tu se takođe pojavljuju i sluge i sluškinje – Klodina, Liben i Kolen, koji doprinose igrama i prevarama svojih gazda.

Kako bi se približio aristokratiji Žorž Danden se oženio plemkinjom, nalazi se u svetu u kome ne pripada i nažalost, tako doživljava veliki poraz, poniženje i gubitak časti. On tek na kraju shvata da novcem ne može kupiti ono najvažnije – ljubav. Savremeni čovek je u stalnoj trci za novcem i zaboravlja na prave ljudske vrednosti i ono što suštinski život čini lepim, rezime je je ove poziorišne priče.

Ovu predstavu izveli su glumci iz Niša – Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Aleksandar Krstić, Snežana Petrović, Vesna Stanković, Maja Vukojević-Cvetković, Danilo Petrović i Dejan Gocić. Takođe na sceni su bili i Anđela Erčević – violončelo i Mihajlo Jovanović – violina, koji su muzikom naglašavali teške i srećne trenutke u predstavi i tako još više dočarali ovo umetničko delo.

Na kraju predstave glumac Dragoljub Pejčev je uručio plaketu glumcima u ime dimitrovgradskog pozorišta ,,Hristo Botev“.

Naredna predstava na programu je večeras, u 19:30 sati, kada će glumci Narodnog pozorišta iz Sofije predstaviti komad ,,Put ka Afroditi“, u režiji Bojke Velkove.

  Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar