Zabrinjavajući podaci pod dejstvom alkohola

Samostalni policijski inspektor u Upravi Saobraćajne policije Aleksandar Radenković rekao je za RTS da je od početka ove godine više od 41.000 vozača zatečeno u vožnji pod dejstvom alkohola. Radenković je naglasio da ti podaci pokazuju da je alkohol i dalje veliki problem kod naših vozača koji ne shvataju kolika je to opasnost.

Ono što posebno zabrinjava jeste to što je oko 13.500 vozača zadržano na trežnjenju jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Ono što je najgore je to što je oko 1.500 vozača zatečeno sa više od dva promila alkohola u krvi, za šta je predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Zbog toga će, kako ističe Radenković, Saobraćajna policija značajan deo aktivnosti usmeriti ka vozačima koji voze pod dejstvom alkohola, a u toku je i pojačana kontrola koja će trajati tokom ove nedelje.

On napominje da su zbog toga potrebne brojne kampanje, oštrija kaznena politika, ali i pojačane aktivnosti saobraćajne policije.

Kako je rekao inspektor Radenković, policija će i nakon akcije, tokom predstojećih praznika, nastaviti da kontroliše alkoholisanost

Kada je reč o uzrocima saobraćajnih udesa, Radenković kaže da je najčešći faktor brzina, ali i da je alkoholisanost pri vrhu, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Foto: mup.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar