Održana javna rasprava o izradi nacrta novog Statuta opštine Dimitrovgrad

U skupštinskoj sali danas je održana javna rasprava o izradi nacrta novog Statuta opštine Dimitrovgrad. Raspravu je otvorio predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov, a prisustvovali su i svi predstavnici, odnosno članovi komisije za izradu Statuta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 555-1024x683.jpg

Javna rasprava je organizovana u skladu sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi, a predstavnik članova komisije Dragan Golubov ukazao je na izmene koje su predviđene novim pravnim opštinskim aktom i u čemu se razlikuje od starog.

„Statut je rađen po modelu Udruženja svih opština i u dogovoru sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Prvenstveno su korišćene odredbe iz najvišeg pravnog akta u Republici Srbiji, a to je ustav Srbije. Ugrađeni su neki zakoni koji su doneti posle donošenja odluke prethodnog Statuta i oni zahtevaju istu implementaciju članova zakona – o planiranju i izgradnji, o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, o zaštiti životne sredine, o poljoprivrednom zemljištu, o turizmu, o energetici, o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, o vanреdnim situacijama i o finansiskoj podršci porodice sa decom. Mi smo razmatrali i usvajali novine i nepravilnosti“ – izjavio je Golubov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 556-1024x683.jpg

Prisutni građani imali su zamerke na zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i predložili su da Dimitrovgrad bude podeljen na dve-tri mesne zajednice.

„Nakon javne rasprave naša zakonska obaveza je da ovaj nacrt prosledimo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave do 31. decembra. Sa predsednikom opštine i opštinskim većnicima videćemo da neke od tih predloga, po mogućnosti i ugradimo u nacrt novog Statuta opštine Dimitrovgrad. Očekujemo da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dati saglasnost do 31. januara 2019. godine i nakon toga ovaj dokument naći će se na sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad do 31. marta. Najvažnije izmene su u delu nadležnosti same Skupštine opštine, predsednika opštine i Opštinskog veća. Neke nove i određene odredbe će biti odmah primenjivane, a neke nakon lokalnih izbora“ – rekao je u izjavi za medije Zoran Đurov.

Javnoj raspravi prisustvovala su dva građana opštine Dimitrovgrad.

 Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar