Naložena obustava dalje izgradnje MHE „Zvonce“ na Rakitskoj reki

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i građevinska inspekcija opštine Babušnica donele su dva odvojena rešenja o zabrani izvođenja radova na MHE „Zvonce“ kod Rakite.

Nakon nekoliko prijava koje su aktivisti građanskog pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ uputili nadležnim republičkim i opštinskim inspekcijskim službama, doneta su i prva rešenja.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 8. januara ove godine donelo Rešenje o zabrani izvođenja radova pošto je potvrđena podneska pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ koji je ukazao da investitor, između ostalog, postavlja cevovod u okviru prirodnog korita reke za velike vode. Republički inspektori za zaštitu životne sredine tokom inspekcijskog nadzora na mestu izvođenja radova utvrdili su da je cevovod u dužini od 300 – 350 m postavljen suprotno uslovima koje je prethodno izdao Zavod za zaštitu prirode Srbije, a kojim je investitor i izvođač radova bio obavešten da je zabranjeno ukopavanje cevovoda u okviru prirodnih korita za veliku vodu, kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 193-1024x805.jpg
Republički inspektor za zaštitu životne sredine Milan Štetić tokom inspekcijskog nadzora u Rakiti 27.12.2018. god. razgovara sa meštanima Rakite

Istovremeno, građevinska inspekcija Opštine Babušnica je nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora na mestu izvođenja radova utvrdila nedostatke koji se odnose na izradu betonske obloge i obloge od peska kod ugradnje cevi cevovoda i postojanje korozije na cevima koje se postavljaju u cevovod, što, kako je navedneo u rešenju „ne odgovara zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta“. U rešenju se izvođaču radova još nalaže da obustavi dalju izgradnju cevovoda dok god se ne izvrši otklanjanje nedostataka.

Očekuje se reakcija i drugih institucija i službi od kojih su 3. januara 2019. godine aktivisti ORSP tražili hitno inspekcijsko angažovanje, a povodom „uništavanja privatne imovine građana Republike Srbije, koje izaziva opštu opasnost po imovinu i živote ljudi, uništava zaštićene i strogo zaštićene vrste biljaka i životinja, uništava korito Rakitske reke, kao i antierozione utvrde na njoj“ kako je to navedeno u tekstu dopisa.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar