U Nišu održan koncert “12 veličanstvenih”

Pod nazivom “12 veličanstvenih” sinoć je hali Čair u Nišu održan tradicionalni novogodišnji koncert. Razlog ovom nazivu je okupljanje dvanaest eminentnih umetnika – solista koji su po prvi put u ovom sastavu nastupali u Evropi i to baš u Nišu zahvaljujući naporu maestra Zorana Andrića.

Kako je Andrić rekao za FAR ovo je 23. novogodišnji koncert po redu i veliki zalogaj dovesti ovakve umetnike.

This image has an empty alt attribute; its file name is 214-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 215-1024x680.jpg

“Sam datum me je naveo, 12. januar, pa ako postoji film “12 žigosanih”, zašto naziv koncerta ne bi bio 12 veličanstvenih. Tražio sam, šetao po internetu, pitao mnoge svetske soliste, ali 12 solista na jednom koncertu nigde nisu u Evropi, a kamo li u Srbiji nastupili do sada. Imajući u vidu da je poplava šunda i kiča poslednjih 5 godina, poručujem mladima i svima ostalima da nije klasika tako opasna i teška i ne sluša se samo kada je dan žalosti. Volite pop klasiku, slušajte Il Divo, Andreu Bočelija, slušajte omladinsku filharmoniju koja izvodi njihova dela, ne bojte se, ja garantujem da će im se dopasti”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 216-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 217-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 217-1-1024x680.jpg

Omladinska filharmonija “Naissus” na čelu sa dirigentom Andrićem i dvanaest solista izvela je 24 kompozicije, među kojima i muziku iz filma “Pirati sa Kariba”, “Time to say goodbye” i “My way” Frenka Sinatre što potvrđuje reči maestra da klasična muzika može biti moderna i zabavna.

This image has an empty alt attribute; its file name is 219-680x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 220-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 221-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 222-1024x680.jpg

Iako je omladinska filharmonija bila uspešna do sada, maestro Andrić je želeo da osigura njen dalji napredak i upravo na koncertu dodelio magistru Marku Fusoniju, jednom od gostujućih tenora, povelju o doživotnom predsedniku ove filharmonije. On ih pozvao da naredne godine nastupe u Bahreinu i tom prilikom rekao:

“Zaista sam ostao bez reči, iako uvek znam šta da kažem u ovakvim situacijama. Pre pet godina sam prvi put došao ovde na poziv maestra Andrića i tako dobio priliku da održim koncert sa ovim mladim ljudima i upoznam Niš. Nakon 40 godina u operskom poslu, mogu vam reći da se morate ponositi Andrićem i omladinskom filharmonijom i svime što vam oni pružaju. Ne znam da li sam dostojan ove nagrade, ali ću se uvek truditi da činim više za ovaj grad i orkestar. Zahvaljujući ovom koncertu, Niš je postao poznat širom sveta po muzici”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 223-1024x680.jpg

Da se koncert zaista dopao posetiocima potvrđuje i njihova želja da se ceo orkastar, ukupno njih 60 i 12 solista vrate na podijum i izvedu još jednu numeru za kraj.

Emilija Vacev, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar